Váratlant lépett India: átmenetileg lazítottak a hagymakereskedelem szabályain

Váratlant lépett India: átmenetileg lazítottak a hagymakereskedelem szabályain

agrarszektor.hu
India budapesti nagykövetségének tájékoztatása alapján India Földművelésügyi és Gazdálkodási Minisztériuma rendeletet adott ki a hagymaimport feltételeinek enyhítéséről, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárkamara oldalán olvasható, hogy hagyma magas belpiaci ára miatt az illetékes indiai hatóság úgy döntött, hogy lehetővé teszi a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti fertőtlenítés kötelezettsége és a növény-egészségügyi bizonyítvány kiegészítő nyilatkozat bemutatása alóli mentességet a 2020. december 15-ig történő hagymabehozatal esetén a következő feltételekkel:

  • Az olyan import hagymaszállítmányokat, amelyek fertőtlenítés és a növény-egészségügyi bizonyítványra vonatkozó jóváhagyás nélkül érkeznek az indiai kikötőbe, az importőr egy akkreditált kezelési szolgáltatón keresztül Indiában fertőtleníti. A karanténért felelős tisztviselők alaposan megvizsgálják a szállítmányt, és csak akkor engedik tovább, ha azt a kártevőktől és betegségektől mentesnek találják.
  • Enyhítik a növény-egészségügyi bizonyítványban szereplő kiegészítő nyilatkozat jóváhagyásának követelményét.
  • Amennyiben az ellenőrzés során hagymaüszögöt(Urocystis cepulae) vagy száraz rothadást(Embellisia allii) fedeznek fel, akkor az adott szállítmányt nem fogadják be és visszaküldi az exportálónak;
  • Ha szárfonálférget(Ditylenchus dipsaci) vagy hagymalegyet(Hylemia antiqua) észlelnek, ezeket fertőtlenítéssel el kell távolítani, és a szállítmányokat további ellenőrzési díj nélkül tovább kell engedni.
  • Meg kell szerezni az importőrök kötelezettségvállalását arra, hogy a hagymát csak élelmezési célra továbbítják a kereskedelembe, nem pedig szaporításra használják. A fogyasztásra szánt hagymát tartalmazó szállítmányokra nem vetnek ki további - a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti behozatali feltételek be nem tartása miatt - négyszeres ellenőrzési díjat.

A tájékoztató ezen a linken érhető el, további információt a nagykövetségtől lehet kérni (Sanjeev Manchanda másodtitkár, Indiai Nagykövetség, Budapest, 1025 Búzavirág u. 14. Tel: +36-1-325-7742 /43; +36-30-4208989. Email: pol.budapest@mea.gov.in; mkt.budapest@mea.gov.in)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03