2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Váratlant lépett India: átmenetileg lazítottak a hagymakereskedelem szabályain

India budapesti nagykövetségének tájékoztatása alapján India Földművelésügyi és Gazdálkodási Minisztériuma rendeletet adott ki a hagymaimport feltételeinek enyhítéséről, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
 

Az Agrárkamara oldalán olvasható, hogy hagyma magas belpiaci ára miatt az illetékes indiai hatóság úgy döntött, hogy lehetővé teszi a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti fertőtlenítés kötelezettsége és a növény-egészségügyi bizonyítvány kiegészítő nyilatkozat bemutatása alóli mentességet a 2020. december 15-ig történő hagymabehozatal esetén a következő feltételekkel:

 • Az olyan import hagymaszállítmányokat, amelyek fertőtlenítés és a növény-egészségügyi bizonyítványra vonatkozó jóváhagyás nélkül érkeznek az indiai kikötőbe, az importőr egy akkreditált kezelési szolgáltatón keresztül Indiában fertőtleníti. A karanténért felelős tisztviselők alaposan megvizsgálják a szállítmányt, és csak akkor engedik tovább, ha azt a kártevőktől és betegségektől mentesnek találják.
 • Enyhítik a növény-egészségügyi bizonyítványban szereplő kiegészítő nyilatkozat jóváhagyásának követelményét.
 • Amennyiben az ellenőrzés során hagymaüszögöt (Urocystis cepulae) vagy száraz rothadást (Embellisia allii) fedeznek fel, akkor az adott szállítmányt nem fogadják be és visszaküldi az exportálónak;
 • Ha szárfonálférget (Ditylenchus dipsaci) vagy hagymalegyet (Hylemia antiqua) észlelnek, ezeket fertőtlenítéssel el kell távolítani, és a szállítmányokat további ellenőrzési díj nélkül tovább kell engedni.
 • Meg kell szerezni az importőrök kötelezettségvállalását arra, hogy a hagymát csak élelmezési célra továbbítják a kereskedelembe, nem pedig szaporításra használják. A fogyasztásra szánt hagymát tartalmazó szállítmányokra nem vetnek ki további – a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti behozatali feltételek be nem tartása miatt – négyszeres ellenőrzési díjat.

A tájékoztató ezen a linken érhető el, további információt a nagykövetségtől lehet kérni (Sanjeev Manchanda másodtitkár, Indiai Nagykövetség, Budapest, 1025 Búzavirág u. 14. Tel: +36-1-325-7742 /43; +36-30-4208989. Email: pol.budapest@mea.gov.in; mkt.budapest@mea.gov.in)

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu