2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Városi farmok? A végén még megváltoztatják az agrárium jövőjét

A funkciótlan, elhagyott városi tereken létrehozott közösségi kertek és városi farmok amellett, hogy új csatornát jelentenek a városi lakosság ellátásában, új szemléletet is hozhatnak a világ mezőgazdaságában.
 
 

Ma már a nagyvárosok lakóinak sem kell lemondaniuk arról, hogy a közelükben termelt friss, egészséges élelmiszerhez jussanak. Az egykori berlini fal árnyékában, graffitikkel telefirkált falak, használaton kívüli metrómegállók és elöregedő lakótelepek szomszédságában lévő Prinzessinnengarten igazi oázisnak számít Berlinben, ahol a színes virágágyások mellett különféle zöldségfélék teremnek a könnyen mozgatható, újrahasznosított anyagokból készült konténerekben, gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szerek felhasználása nélkül.

Prinzessinnengarten, Berlin

A montreali Lufa Farms egy komplex rendszert hozott létre annak érdekében, hogy a friss, felelős gazdálkodással, helyben termelt élelmiszerek a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztók asztalára kerüljenek. A cég 1,75 hektáron két kiterjedt tetőtéri üvegházában paradicsomot, paprikát, padlizsánt, uborkát és fűszernövényeket termesztenek. Személyre szabott heti kosaraikba a szezonális zöldségfélék mellett házi készítésű tésztákat, frissen sült pékárukat is csomagolnak, a pakk elkészültéről pedig email értesítést küldenek a megrendelőnek.

Minden szinten élelmiszer

Az egyre felkapottabb városi gazdaságok lehetnek egészen egyszerűek, mint a hagyományos kis, szabadtéri közösségi kertek, de akár egészen komplexek, mint a beltéri vertikális gazdaságok, ahol a farmerek háromdimenziós térben gondolkodnak.

Ezekben a futurisztikus gazdaságokban talajban, tápanyaggal dúsított vízben vagy akár a „levegőben” is fejlődhetnek a növények, a napsugárzást pedig UV-megvilágítással pótolják.

A könnyű és egyszerű telepíthetőség is hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek a kertek világszerte gombamód szaporodnak. Létrehozásukhoz némi területre és villamosenergia-hozzáférésre van szükség, a berendezések pedig egyszerűen megvásárolhatók bármely áruházban, sőt sok esetben újrahasznosított „hulladékokat” használnak a felépítésükhöz.

GrowUp Urban Farms, London

Fenntartható városi farm

A környezetbarát szemlélet a vertikális gazdaságok egyik fontos erőssége. Sok helyen a biológiai egyensúlyon alapuló aquapóniás rendszerrel termelnek, ahol halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt egy rendszerben. Két nagy előnye is van ezeknek a rendszereknek: egyrészt a gazdálkodás során nagyon kevés hulladék keletkezik, másrészt az egyre szűkösebben rendelkezésre álló termőföldek problémájára is megfelelő választ adhat.

GrowUp Urban Farms, London


A londoni GrowUp Urban Farms deklaráltan elkötelezett amellett, hogy környezetbarát szemlélettel termelt élelmiszerrel táplálja a brit nagyváros lakosságát. Fenntartható módon állítanak elő akvapóniás és vertikális termesztési technológiák kombinációjában élelmiszert:

a felhőkarcolók tetejére kihelyezett GrowUp Box-ban évente több mint 435 kg fenntartható salátát, gyógy- és fűszernövényt és 150 kg halat termelnek meg.
GrowUp Urban Farms, London

A városi gazdaságok azzal, hogy egységnyi területen jóval hatékonyabban és eredményesebben termelnek, mint a hagyományos farmok, és többségüknél kiemelten fontosak a környezeti és fenntarthatósági szempontok, hatással lehetnek a jövő mezőgazdaságára. Paul P.G. Gauthier, a Princeton Egyetem vertikális gazdálkodási szakértője a World Economic Forum témában írt cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a típusú mezőgazdaságnak igen nagy szerep juthat a jövőben a helyi gazdaság erősítésében és a lakosság táplálásában, és nagy előnye, hogy enyhíti az élelmiszertermelés káros környezeti hatásait.

Azzal mindenki tisztában van, hogy sok fontos növényt nem lehet ilyen módon megtermelni.

Valószínűleg soha nem termesztjük a szójababot, a búzát vagy a kukoricát zárt térben. Gauthier szerint a vertikális gazdálkodás nem ad teljeskörű megoldást a világ egyre dinamikusabban fokozódó élelmiszerigényének kezelésére, de minden bizonnyal a megoldás része. Az nem kétséges, hogy a jövő mezőgazdasági termelése továbbra sem a szupervárosokba és sokemeletes épületekbe tevődik majd át, ugyanakkor a városi farmok egy egészséges alternatívát jelenthetnek a városok „élelmiszersivatagaiban”. Sokak szerint ez épp elég ok arra, hogy folytassák ennek az átalakult gazdálkodási gyakorlatnak az elterjesztését és fejlesztését.

Tóth Krisztina


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu