Városi farmok? A végén még megváltoztatják az agrárium jövőjét

agrarszektor.hu
A funkciótlan, elhagyott városi tereken létrehozott közösségi kertek és városi farmok amellett, hogy új csatornát jelentenek a városi lakosság ellátásában, új szemléletet is hozhatnak a világ mezőgazdaságában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma már a nagyvárosok lakóinak sem kell lemondaniuk arról, hogy a közelükben termelt friss, egészséges élelmiszerhez jussanak. Az egykori berlini fal árnyékában, graffitikkel telefirkált falak, használaton kívüli metrómegállók és elöregedő lakótelepek szomszédságában lévő Prinzessinnengarten igazi oázisnak számít Berlinben, ahol a színes virágágyások mellett különféle zöldségfélék teremnek a könnyen mozgatható, újrahasznosított anyagokból készült konténerekben, gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szerek felhasználása nélkül.

A montreali Lufa Farms egy komplex rendszert hozott létre annak érdekében, hogy a friss, felelős gazdálkodással, helyben termelt élelmiszerek a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztók asztalára kerüljenek. A cég 1,75 hektáron két kiterjedt tetőtéri üvegházában paradicsomot, paprikát, padlizsánt, uborkát és fűszernövényeket termesztenek. Személyre szabott heti kosaraikba a szezonális zöldségfélék mellett házi készítésű tésztákat, frissen sült pékárukat is csomagolnak, a pakk elkészültéről pedig email értesítést küldenek a megrendelőnek.

Minden szinten élelmiszer

Az egyre felkapottabb városi gazdaságok lehetnek egészen egyszerűek, mint a hagyományos kis, szabadtéri közösségi kertek, de akár egészen komplexek, mint a beltéri vertikális gazdaságok, ahol a farmerek háromdimenziós térben gondolkodnak.

Ezekben a futurisztikus gazdaságokban talajban, tápanyaggal dúsított vízben vagy akár a "levegőben" is fejlődhetnek a növények, a napsugárzást pedig UV-megvilágítással pótolják.

A könnyű és egyszerű telepíthetőség is hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek a kertek világszerte gombamód szaporodnak. Létrehozásukhoz némi területre és villamosenergia-hozzáférésre van szükség, a berendezések pedig egyszerűen megvásárolhatók bármely áruházban, sőt sok esetben újrahasznosított "hulladékokat" használnak a felépítésükhöz.

Fenntartható városi farm

A környezetbarát szemlélet a vertikális gazdaságok egyik fontos erőssége. Sok helyen a biológiai egyensúlyon alapuló aquapóniás rendszerrel termelnek, ahol halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt egy rendszerben. Két nagy előnye is van ezeknek a rendszereknek: egyrészt a gazdálkodás során nagyon kevés hulladék keletkezik, másrészt az egyre szűkösebben rendelkezésre álló termőföldek problémájára is megfelelő választ adhat.

A londoni GrowUp Urban Farms deklaráltan elkötelezett amellett, hogy környezetbarát szemlélettel termelt élelmiszerrel táplálja a brit nagyváros lakosságát. Fenntartható módon állítanak elő akvapóniás és vertikális termesztési technológiák kombinációjában élelmiszert:

a felhőkarcolók tetejére kihelyezett GrowUp Box-ban évente több mint 435 kg fenntartható salátát, gyógy- és fűszernövényt és 150 kg halat termelnek meg.

A városi gazdaságok azzal, hogy egységnyi területen jóval hatékonyabban és eredményesebben termelnek, mint a hagyományos farmok, és többségüknél kiemelten fontosak a környezeti és fenntarthatósági szempontok, hatással lehetnek a jövő mezőgazdaságára. Paul P.G. Gauthier, a Princeton Egyetem vertikális gazdálkodási szakértője a World Economic Forum témában írt cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a típusú mezőgazdaságnak igen nagy szerep juthat a jövőben a helyi gazdaság erősítésében és a lakosság táplálásában, és nagy előnye, hogy enyhíti az élelmiszertermelés káros környezeti hatásait.

Azzal mindenki tisztában van, hogy sok fontos növényt nem lehet ilyen módon megtermelni.

Valószínűleg soha nem termesztjük a szójababot, a búzát vagy a kukoricát zárt térben. Gauthier szerint a vertikális gazdálkodás nem ad teljeskörű megoldást a világ egyre dinamikusabban fokozódó élelmiszerigényének kezelésére, de minden bizonnyal a megoldás része. Az nem kétséges, hogy a jövő mezőgazdasági termelése továbbra sem a szupervárosokba és sokemeletes épületekbe tevődik majd át, ugyanakkor a városi farmok egy egészséges alternatívát jelenthetnek a városok "élelmiszersivatagaiban". Sokak szerint ez épp elég ok arra, hogy folytassák ennek az átalakult gazdálkodási gyakorlatnak az elterjesztését és fejlesztését.

Tóth Krisztina

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?