Vas megyében kezdik meg az osztatlan közös földtulajdon rendezését

agrarszektor.hu
Az országban elsőként Vas megyében kezdik meg a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken, a vasi megyeházán tartott sajtótájékoztatóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az intézkedés tisztább helyzetet teremt a tulajdonviszonyokban, ugyanis gyakran előfordult, hogy a tulajdonosok kifejezett akarata ellenére más használta az osztatlan közös tulajdonú földterületeket. V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése alapján egyszerűsített eljárással, állami költségátvállalással segítik megszüntetni azoknak az osztatlan közös földtulajdonát, akik ezt a 2012. június 1-i jogvesztő határidőig az illetékes földhivataloknál írásban kérték. Országosan több mint 69 ezer földrészletet érintve, több mint 1 millió hektárra vonatkozóan, mintegy 317 ezer tulajdonos jelezte az igényét, a részarány tulajdonok kimérésére. A kormány 2 milliárd forintot biztosított erre a 2013-as költségvetésben - sorolta.

Akik nem éltek a lehetőséggel, azok számára is van lehetőség később az osztatlan közös földtulajdon felszámolására, de ennek költségeit már a kérelmező tulajdonosnak kell viselnie - fűzte hozzá. V. Németh Zsolt szólt arról, hogy a kormány döntése alapján felgyorsítják az osztatlan tulajdonú földek kimérését, a munka pedig az országban elsőként egyfajta "pilot program" jelleggel Vas megyében indul meg és Vasban várhatóan bő egy éven belül be is fejeződik. Az államtitkár tájékoztatása szerint kormány döntött arról is, hogy a földhivatalok tehermentesítése érekében jogi szolgáltatót is igénybe vesz a szükséges közbeszerzések lebonyolítására, valamint a földmérés kiszervezésére, amelyet földmérő vállalkozások végezhetnek el. V. Németh Zsolt elmondta: a feladattal egy száz százalékban állami tulajdonú céget, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft-t bízták meg, az erre vonatkozó első szerződéseket a szaktárca az említett céggel már megkötötte, így a munka hamarosan megkezdődhet - fűzte hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58