2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Növény

Végre a mezőgazdaságnak is kedvez az időjárás

A felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az elmúlt két hét, az átlagosnál szárazabb, és melegebb időjárási viszonyai mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, és a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent. Ez a tendencia a következő időszakban is folytatódik, így a vegetáció továbbra is gyorsan fejlődik, és kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.
 
 

Bár a múlt héten többször, sokfelé fordultak elő esők, záporok és zivatarok, összességében csak csapadéknyom és 10 milliméter közötti mennyiség esett. Az ország északi felében több, a belvíz által jobban sújtott déli országrészben pedig kevesebb csapadék esett. A belvíz által nem érintett területeken sokat száradt a talaj felső 20 centiméteres rétege, 50 centiméteres mélység alatt azonban jellemzően országszerte vízzel telítettek a talajok. A talaj hőmérséklete számottevően melegedett az elmúlt egy hétben. A felső 20 centiméteres rétegben általában 13 és 17 fok között alakul, a hét végéig pedig tovább melegszik majd, a melegedés mértéke azonban már nem lesz az előző hetihez hasonló - írja a met.hu.

A héten még kedden is sok lesz a felhő az ország felett, és elszórtan záporokra, zivatarokra is lehet majd számítani. Szerdától azonban egy anticiklon határozza majd meg Magyarország időjárását. Többnyire napos időre lehet számítani időnként gomolyfelhőkkel, melyekből egy-egy zápor legfeljebb vasárnap fordulhat elő. A szél azonban gyakran megélénkül, szerdán sokfelé meg is erősödik, ezért permetezésre leginkább a reggeli, kora délelőtti illetve a kora esti órák lesznek alkalmasak. A száraz, de szeles időben érdemes fokozottan odafigyelni a szárazfű tüzek megelőzésére.

A hajnali hőmérséklet a hét első felében 10 és 15 fok között, majd csütörtöktől 6 és 11 fok között valószínű. A gyümölcsfák virágzását veszélyeztető fagy az előttünk álló héten nem várható. A legmelegebb órákban 18-23 fokig melegszik a levegő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu