Végre fagy! - Örülnek az erdészeti fakitermelők

agrarszektor.hu
Múlt héten még panaszkodtak az erdészek: latyakos, sáros, csúszós volt az erdei út. Óriási lemaradásban vannak a fakitermeléssel. Most végre megindulhatnak a gépek. A mezőgazdaságból élők sem bánják a mínuszokat és a havat, bár már mocorog bennük a mehetnék.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tál végén egyre könnyebben megszakítják nyugalmi állapotukat nemcsak a növények, de a kártevők is. Az idei télre jellemző hőingadozás éppúgy megviselte a rovarokat és pockokat, mintha tartós mínuszok lettek volna - állítják a növényvédősök. Még néhány hónap, és kiderül, igazuk volt-e.

MTI Fotó: Sóki Tamás

A mostani hétvégén egyre kevesebb helyen várható havazás, de erős lehűlés várható. Napközben is mínuszokra kell készülni, a leghidegebb helyeken mínusz 15 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Veszélyjelzésében a meteorológiai szolgálat a havazás miatt Baranya, Somogy és Zala, a hófúvás miatt Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1 fok között valószínű. A nappali maximumom mínusz 1 és plusz 5 fok között alakulnak, délkeleten lehet legenyhébb az idő.

Szombaton a délnyugati, nyugati megyékben reggel még szállingózhat a hó, délután néhol futó hózápor sem zárható ki. Másutt általában gyengén felhős, napos idő várható. A légmozgás élénk, északkeleten, keleten többfelé erős lesz. A leghidegebb órákban mínusz 10 és mínusz 1, napközben mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap néhol előfordulhat hózápor. Jellemzően változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, ezért hófúvásokra is számítani kell. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 7 fok között alakul, de a havas, szélvédett tájakon mínusz 15 fok alá is lehűlhet a levegő. A nappali maximumértékek mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakulnak.

Részletes, településre lebontott előrejelzésünket az oldal agrometeorológiai térképén találja!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03