Végre fellélegezhetnek a magyar gazdák: a héten megérkezik a nyár

agrarszektor.hu
Május végére feltöltődtek nedvességgel a talajok, és most az érési folyamatoknak, valamint a növényvédelmi munkáknak egyaránt egy melegebb, naposabb időjárású periódus kedvezne. A meteorológiai nyár beköszöntével a nyári meleg és a napsütés is megérkezett a hétvégén, és a folytatásban is marad a nyári idő, de záporokra, zivatarokra sokfelé számítani lehet majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét második felében még csütörtökön esett az ország északi részén jelentős mennyiségű, 10-25 milliméter csapadék, péntektől azonban csökkent a csapadékhajlam, és a hétvégén területi átlagban már csak kisebb mennyiség hullott - írja a met.hu. A talajok felszíne továbbra is igen nedves, sáros, a felső 50 centiméter nedvességtartalma az ország nagy részén 85 százalék fölötti. Ugyanakkor az Alföld déli megyéiben, de a Tisza környékén északabbra is sokfelé jelent meg belvíz. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A májusi csapadékösszeg a megelőző hónapok aszályos időjárása után országszerte jóval a sokéves átlag fölött alakult. A legtöbb, 150 milliméter fölötti mennyiség a Zalaegerszeg - Budapest - Miskolc vonal környezetében, illetve foltokban a déli országrészben esett, míg 100 milliméter alatt alakult az összeg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék egyes tájain. Ez a nagy mennyiségű csapadék életmentőnek bizonyult a korai aszályt követően, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrákban a szárazság okozta károkat nem tudta helyreállítani. A talajok alsóbb rétegei is feltöltődtek nedvességgel, pótlódott a korábbi hiány.

Az őszi vetésű kalászosok a virágzás, a káposztarepce a magképződés fenológiai fázisában jár. A meleg időben várhatóan az eddig vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is felgyorsul, ugyanakkor a gyomok eddig is gyors fejlődése is fokozódik. Az egyre zártabb növényi állományok magas páratartalmú mikroklímája a gombás megbetegedéseknek igen kedvez, a növényvédelmi munkák kulcsfontosságúak ebben az időszakban.

Az előttünk álló héten jellemzően napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, melyekből a hét első felében többfelé, majd péntektől kevesebb helyen kell záporokra, zivatarokra számítani. A csapadék zivataros jellegéből adódóan nagyobbak lesznek a területi különbségek, de a heti csapadékösszeg területi átlagai 5 és 25 milliméter között várhatók. A szél főként a déli, kora délutáni órákban valamint zivatarfelhők környezetében akadályozza a növényvédelmi munkákat. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 23 és 28 fok között alakul. A záporokkal, zivatarokkal érintett területeken továbbra is magas marad a páratartalom.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02