2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Növény

Veszélyes ellenségeket hozott a sok eső a magyar földekre: erre készülhetnek a gazdák

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt azonban a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.
 
 

Június 16. óta minden nap voltak az országban kisebb-nagyobb kiterjedésű zivatarrendszerek, melyekből országszerte igen komoly mennyiségű csapadék hullott - írja a met.hu. Rendkívül nagy volt ugyanakkor a különbség a területi és időbeli eloszlásban, így hatalmas különbségek alakultak ki az országban. Sokfelé súlyos károkat okozó felhőszakadás és villámárvíz alakult ki, máshol pedig csak egy-két csepp hullott, ugyanakkor a hirtelen lezúdult eső sokfelé nem tudott kellően beszivárogni a talajba, és lefolyt a lejtős területekről. Ennek ellenére az országban jellemzően több hullámban és több napon érkezett a csapadék, így jelentős része mégiscsak jól hasznosul. A talaj felszíne országszerte sáros, a felső 100 centiméteres réteg nedvességtartalma az ország döntő részén kifejezetten kedvező, sokfelé pedig teljesen telített.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az őszi vetésű kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van. A napraforgó és a kukorica fejlődése a meleg, nedves időben nagyon gyors, optimálisak a körülmények. Ugyanakkor a gyomok, a kártevők és a gombás fertőzések számára is ideális ez az időjárás. A folytatásban várható meleg, száraz idő a meggy, a barack, a ribizli, a málna és a dinnye érésére, betakarítására kedvező. A kalászosokra is innentől kezdve egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális, melyre - legalábbis az előttünk álló héten - minden esély meg is van.

A következő napokban szárazra fordul időjárásunk, területi átlagban jövő hétfőig csak délkeleten és északkeleten hullhat 2-5 milliméter csapadék. Nagyon erős lesz a párolgás, hiszen bőven van miből, így a talaj vízkészlete 20-30 milliméterrel is csökkenhet egy hét alatt. A hosszú nappalok és a kevés felhő miatt ugyanakkor sok lesz a növények számára fontos napsütés. Egyre melegszik a levegő, a csúcsot valószínűleg szerdán-csütörtökön éri el, amikor jellemzően 35 fokot közelítő maximumok várhatók. Csütörtökön ékezik egy gyenge hidegfront, mely a jelenlegi számítások szerint csak északkeleten okoz elszórt záporokat, zivatarokat, a front után pedig 5-6 fokot csökken majd a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu