Veszélyes kártevők pusztítják a magyar kukoricát: rengeteg a fertőzött tábla

agrarszektor.hu2020. augusztus 10. 12:00

Augusztus első hetében folytatódott a hamisítatlan nyári időjárás. A hónap elején csapadékfront vonult át az ország felett, változékony eloszlásban több-kevesebb csapadékot hozva, helyenként özönvízszerű esővel, jégveréssel. A dekád végén a nappali hőmérséklet 30-32 Celsius fok körül alakult és éjszaka sem csökkent a hőmérséklet 20 fok alá.

A lehullott csapadék valószínűleg már elég lesz a napraforgó termés zavartalan beéréséhez, ugyanis a növényállomány zöme a citromérés állapotában van, bár vannak növények, melyek a tavaszi egyenetlen kelés miatt még virágoznak - írja a magyarnovenyorvos.hu. Ahol ilyet tapasztalni, ott szükség lehet az érésgyorsításra, deszikkálásra. Az esők ellenére lényegesen nem változott a területek növény egészségügyi állapota, csupán a szklerotíniával fertőzött tövek aránya emelkedett kissé. Az elmúlt időszakhoz képest most több a kórokozótól megbetegedett szárközepi, illetve tányérközeli napraforgó. A kedvezőbb talajnedvességi viszonyok miatt jelenleg még kevés a területeken a makrofominával fertőzött növényfolt a táblák sülevényes részein. Kártevőből is jóval kevesebb van a veszélyességi küszöbértékhez viszonyítva, néhány mezei- és lucernapoloska szívogat csupán a növények zöld részein. Figyelmeztető jel viszont, hogy több tájegységben sok a rajzó gyapottok bagolylepke és hernyó, ami már tömegesen rágja a kukoricacsövek végeit. A kártétel tömeges felszaporodás esetén időnként áttevődik a napraforgó termésére és a legfelső levelekre.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kukorica fejlődésére is kedvezően hatott az optimális nedvesség ellátottság, a szemek szépen híznak. Ugyanakkor az amerikai kukoricabogár imágók még most is tömegesen táplálkoznak a csuhélevelek védelmében a csővégi szemeken, közben pedig folyamatosan rakják petéiket a talajba. Az erősen fertőzött táblákon, ha jövőre is kukoricát vetnek, fel kell készülni a talajok fertőtlenítésére, ellenkező esetben ugyanis komoly károkra kell számítani ezeken a területeken. Gócosan tovább erősödött a gyapottok-bagolylepke hernyó fertőzöttség, néhány táblán már most 100 % közeli a megrágott csővégek aránya. Itt a közvetlen károk mellett maximális a fuzáriumos csőfertőzés kialakulásának veszélye, amennyiben az elkövetkező időszakban csapadékos időre kell számítani.

A kedvező időjárási viszonyok hatására a szója területeken, mint ahogy más növénykultúrákban is erőteljesen felszaporodtak a takácsatkák. A fertőzés nyomai könnyen felismerhetők a pókhálószerű szövedékről és a sárguló, kifakuló a növényeken.

Az évelő pillangós területeken, ruderáliákon valamint az útmenti padkákon jelentősen megnőtt az aranka foltok száma. A vegyszeres foltkezelés hiánya érezteti hatását, a kaszálással ugyanis terjednek az arankával fertőzött foltok. Az élősködő aranka veszélyes károsítónak számít, kötelező az irtása.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címkék:
kukorica, napraforgó, szója, időjárás, kártevő, kórokozó, kukoricabogár, gyapottok-bagolylepke,