2020. április 7. kedd Herman

Hírek - Növény

Veszélyes taktika: sokan azt hiszik, megúszhatják a nagy bírságot

Egy zsák jobbfajta vetőmag ára – ekkora ráfordítással szerelhetnék fel vetőgépeikre az úgynevezett porelvezető deflektort a termelők, és kerülhetnék el a súlyosabb szankciókat. A hatósági ellenőrzések és büntetés híre ugyanakkor csak átmenetileg növelte a termelői érdeklődést a deflektorok beszerzése iránt, így most sokan abban bízhatnak, hogy elkerülik az ellenőrzéseket. Egy készülő uniós irányelv hosszabb távon nemcsak a rovarölő szerrel, hanem a gombaölőkkel csávázott vetőmagokra is kiterjesztené a kötelező deflektorhasználatot.
 
 

A bírság miatti kezdeti ijedelem múltával és a tavaszi munkák felpörgésével egyre inkább elcsitul a deflektorok iránti igény, és sokan vélhetőleg abban bíznak, hogy nem kerülnek be idén a hatósági ellenőrzések látókörébe – nagyjából így summázható a kötelező deflektor-használattal kapcsolatos legutóbbi cikkünk utóélete. Annyi pozitívum azonban mindenképpen van, hogy többen is érdeklődnek a pneumatikus elven működő vetőgépek használatához előírt, a csávázószerekről ledörzsölődő por talajszintre vezetésére alkalmas adapterek forgalmazása iránt – mondta az agrárszektor.hu-nak Csorba Csaba, a Bayer Hungária Kft. marketing osztályának repcével és csávázószerekkel foglalkozó termékfelelőse.

Ugyan a deflektor használatot 2010 óta írja elő jogszabály, sőt már tavaly is volt lehetőség bírságolásra is, de eddig csak figyelmeztetett a növényvédelmi hatóság. Az idéntől azonban bírságolhatnak is, ha nincs felszerelve deflektor, különösen akkor, ha helyszíni ellenőrzéskor derül ki a jogsértés. A Nébih tájékoztatása szerint 100 ezer és 150 millió forint között szabható ki bírság ilyen esetekben.

A gazdák környezettudatosságát elősegítendő a Bayer Hungária a Syngentával közös tájékoztató kampányt indított, amelynek része az is, hogy a hazai használatban legelterjedtebb öt ilyen vetőgéptípusra – Kuhn, Monosem, Kverneland, SPC és Gaspardo - saját költségükön utángyártattak deflektorokat, és meghatározott számban ingyen a termelők rendelkezésére bocsátották ezeket. Tavaly 750, az idén pedig már 2500 ilyen adapter talált gazdára a vetési szezon előtt.

Az eszközök kiszállításáért és szerelésért felelős partnernél január és március vége között az akciónak köszönhetően megugrott az érdeklődés, volt, hogy napi 30-40 igénylő is volt, mostanra azonban heti 60-ra esett vissza az érdeklődők száma, amit csak átmenetileg ugrasztott meg a büntetéssel kapcsolatos hír – mondta Csorba Csaba. A két cég által legyártatott eszköz meg is vásárolható, hozzávetőleg 40-45 ezer forintért. A márkakereskedők által forgalmazott deflektorok egyébként ennek nagyjából a duplájába kerülnek.

Fotó: permetezes.hu

Azt egyelőre nem lehet tudni, mikorra teljesítik a gazdák a deflektorokkal kapcsolatos előírásokat teljes körűen. A hazai vetőgéppark elöregedőben van, az új eszközöket pedig már eleve deflektorral ellátva gyártják, de azért még időbe telik, mire a teljes eszközparkot le tudják cserélni a gazdák. Ezért is volna fontos, hogy a kiegészítő adaptereket beszerezzék a termelők.

A Nébih korábban 40-45 ezerre becsülte a vélhetőleg használatban lévő pneumatikus vetőgépek számát. Egy másik, deflektorakciót megelőző piackutatás pedig 10-15 ezerre becsülte az ilyen típusú gépek számát, amelynek nagyjából harmadán lehetett deflektor. Az eltérés abból adódhat, hogy az előbbibe vélhetőleg a 24-32-48 soros, jellemzően kalászosok vetésére használt eszközöket is beleszámolták – mondta Csorba Csaba.

Hosszabb távon is megéri felszerelni a gépeket a deflektorral, a büntetéstől eltekintve is. Jelenleg is készülőben van - és két-három éven belül el is fogadhatják - az Európai Bizottságnál egy olyan tervezet, amely tovább szigorítaná a vetőmagcsávázást illetve a csávázott vetőmagok vetését. A neonikotinoidos csávázószerek használatának felfüggesztése, majd az egyéb rovarölőszerekkel csávázott magok vetéséhez előírt deflektorhasználat után, a tervezet kiterjesztené ez utóbbit a gombaölő szerekkel csávázott vetőmagokra is. Emellett minden növénykultúra csávázásához megadna egy por határértéket, ami a vetőmagról ledörzsölődő por mennyiségét mérné a zsákoláskor, és ami a jelenleginél sokkal szigorúbb lenne. Meghaladása esetén nem lehetne forgalomba hozni az adott vetőmagtételt.

A határértékek mértékéről jelenleg is egyeztetések folynak a vetőmagos szakma és a bizottság között, de bármekkora is lesz, a vetőmagüzemeknek mindenképp változtatniuk kell a jelenlegi technológiájukon, a termelőknek pedig vélhetőleg kötelező lesz a deflektor – mondta Csorba Csaba. Készül is egy szabványosítási rendszer a vetőmagüzemeknek, amelyet minden kultúrára és üzemre akkreditáltatni kell majd. Tudomása szerint eddig az itthoni vetőmag üzemek közül csak a multinacionális tulajdonban lévők tettek lépéseket az új tanúsítvány megszerzésére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu