2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Növény

Vészesen zsugorodott Európa repcetermő területe - Jó lesz az ára!

Nem elég, hogy 2018 tavasza egész Európában extrém száraznak bizonyult, ilyen maradt az időjárás egészen október végéig. Mindez nemcsak a repce 2018-as, hanem a 2019. évi termésére is kihatással lesz. Már az elvetett terület nagysága is aggodalomra ad okot, emelett a nyugat-európai gazdák a gyenge keléssel együtt járó nagyobb mértékű téli károktól (kifagyás és betegségek) is jobban tartanak. Mindez számunkra pozitív hír lehet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt 13 évben nem volt olyan kicsi a repce vetésterülete Európában, mint most. Ha igazak a számok, akkor ősszel mindössze 5,8 millió hektárnyi területen került földbe a mag (csak összehasonlításul: 2015-ben 6,5 millió hektárt ölelt fel ez a kultúra). Csak Franciaországban negyedével csökkent a repce termőterülete, most 1,2 millió hektárra becsülhető. Németországban 18 százalékos mértékű a zsugorodás, összesen mintegy egymillió hektárrról beszélnek. Nagy-Brittanában 600 ezer hektáros vetésterületről számoltak be, ami mindössze 3 százalékos területcsökkenésnek felel meg.

Az egész kontinenst tekintve mintegy 10 százalékos a területvesztés mértéke.
A kép tavaly december 28-án készült Szlovákiában. Erősen fejlett állomány, talán túlságosan is

Hazánkban tavaly mindenkori csúcsot ért el a repce területnagysága: 342 ezer hektárról takarítottunk be egészen jó termést. A jelenlegi vetésterület nagyságáról még nincsenek hivatalos adataink, de az tudható, hogy az őszi szárazság és a rovarinvázió október végéig egyenetlen kelést és rossz kondíciót eredményezett a repceállományok nagy részében. A novemberi esők azonban túlnyomórészt ellensúlyozták a korábbi kedvezőtlen hatásokat, így ha nem is kitűnő, de közepes állapotú repcevetések jellemzőek az országra. Mivel a növény potenciális termését az őszi fejlődési időszak nagymértékben meghatározza, ezért ideális tavaszi időjárás mellett sem számíthatunk már csúcshozamokra 2019-ben. A repcemag árának megugrására azonban - a fentiek fényében - minden esélyünk megvan. Vigyázzunk rá, és

adjunk meg minden szükséges extragondoskodást tavasszal, mert a repce az idei év nagy nyertese lehet!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu