Vészesen zsugorodott Európa repcetermő területe - Jó lesz az ára!

Agrárszektor
Nem elég, hogy 2018 tavasza egész Európában extrém száraznak bizonyult, ilyen maradt az időjárás egészen október végéig. Mindez nemcsak a repce 2018-as, hanem a 2019. évi termésére is kihatással lesz. Már az elvetett terület nagysága is aggodalomra ad okot, emelett a nyugat-európai gazdák a gyenge keléssel együtt járó nagyobb mértékű téli károktól (kifagyás és betegségek) is jobban tartanak. Mindez számunkra pozitív hír lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt 13 évben nem volt olyan kicsi a repce vetésterülete Európában, mint most. Ha igazak a számok, akkor ősszel mindössze 5,8 millió hektárnyi területen került földbe a mag (csak összehasonlításul: 2015-ben 6,5 millió hektárt ölelt fel ez a kultúra). Csak Franciaországban negyedével csökkent a repce termőterülete, most 1,2 millió hektárra becsülhető. Németországban 18 százalékos mértékű a zsugorodás, összesen mintegy egymillió hektárrról beszélnek. Nagy-Brittanában 600 ezer hektáros vetésterületről számoltak be, ami mindössze 3 százalékos területcsökkenésnek felel meg.

Az egész kontinenst tekintve mintegy 10 százalékos a területvesztés mértéke.
A kép tavaly december 28-án készült Szlovákiában. Erősen fejlett állomány, talán túlságosan is

Hazánkban tavaly mindenkori csúcsot ért el a repce területnagysága: 342 ezer hektárról takarítottunk be egészen jó termést. A jelenlegi vetésterület nagyságáról még nincsenek hivatalos adataink, de az tudható, hogy az őszi szárazság és a rovarinvázió október végéig egyenetlen kelést és rossz kondíciót eredményezett a repceállományok nagy részében. A novemberi esők azonban túlnyomórészt ellensúlyozták a korábbi kedvezőtlen hatásokat, így ha nem is kitűnő, de közepes állapotú repcevetések jellemzőek az országra. Mivel a növény potenciális termését az őszi fejlődési időszak nagymértékben meghatározza, ezért ideális tavaszi időjárás mellett sem számíthatunk már csúcshozamokra 2019-ben. A repcemag árának megugrására azonban - a fentiek fényében - minden esélyünk megvan. Vigyázzunk rá, és

adjunk meg minden szükséges extragondoskodást tavasszal, mert a repce az idei év nagy nyertese lehet!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?