2020. április 8. szerda Dénes

Hírek - Növény

Vigyázat! - Agresszív allergén támad

Magyarországon már minden ötödik ember szenved tőle.
 
 

Magyarország Európa parlagfűvel (Ambrosia artemissiifolia) leginkább fertőzött területe. A parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart, ám a gyommentesítést már most, a parlagfű növény megjelenésekor el kell kezdeni!

Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a parlagfű is korán megjelent. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos: a sziklevelestől a hat leveles állapotig találhatunk növényeket. A fő csírázási időszak még nem zárult le, májusban a parlagfű növények újabb kelése várható.

A parlagfű korai megjelenése miatt idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani, ezért már most meg kell kezdeni a gyommentesítést, megakadályozva ezzel a parlagfű virágzását és pollenszórását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzésével a parlagfű ellen hatékonyan lehet védekezni, később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A minisztérium figyelmeztet arra is, hogy a parlagfű jelenlegi fejlődési fázisában számos más, az alábbiakban ismertetett növénnyel összetéveszthető.

Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetének gyommentesen tartásában. A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez érdemes fordulni.

Fontos, hogy minden állampolgár felismerje ezt az allergén gyomnövényt, ezért fontos a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztése. A fiatal korosztály az új ismeretek befogadására fogékonyabb, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tavalyi évhez hasonlóan az idén további 460 általános iskolába, összesen 28 ezer példányban juttatta el a Parlagfű kisokos foglalkoztató füzetet, amely a környezettudatosságra való nevelést, egyben a hatékony parlagfű elleni védekezést segíti. A Parlagfű kisokos letölthető innen.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu