2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Növény

Viharos szél váltja az elmúlt napok esőzését

Az elmúlt napok esőzései után lassan megnyugszik a légkör térségünkben. A hét közepén enyhülésre számíthatunk, a hét végére azonban ismét változékonyabbra fordul az idő és jelentős lehűlés is valószínű.
 
 

Október első kétharmada nagyrészt csendes, meleg, de száraz időt hozott. Számottevő csapadék csak a hónap legelején fordult elő, az is csak az ország nyugati és északi részén. Emiatt az átlaghoz képest jelentős csapadékhiány keletkezett. A talaj egyre mélyebb rétegben kiszáradt, az őszi vetések is egyre jobban igényelték a nedvességet. A vasárnap érkezett légörvény ezt a hiányt a legtöbb helyen bepótolta, vagy enyhítette, ugyanis már hétfő reggelig nagyrészt 20-40 milliméter, 10 fok körüli hőmérsékletű csapadék hullott le az országban. Ettől kevesebb csak az északnyugati és északkeleti határszélnél fordult elő. Hétfőn napközben pedig még sokfelé újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezett.

A talaj hőmérséklete meglehetősen egységesen 5, 10 és 20 centiméter mélyen is többnyire 10-14 fok között alakul az országban, ami magasabb az ilyenkor szokásos értéknél

– írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképei szerint erdővel borított középhegységeinkben még nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi napokban azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. 8 nap alatt a legnagyobb csökkenés a Cserehát, a Dunakanyar, a Vértes és az Északi-Bakony erdeiben történt. Ennek oka valószínűleg az, hogy arrafelé sekély a talaj, mely a száraz időben egyre jobban kiszáradt, így a jellemző helyi cserje és fafajok levelei más vidékeknél hamarabb kezdtek színesedni, hullani. Az NDVI anomália térképen is ezek a területek lógnak ki negatív irányban, ez valószínűleg a szárazság számlájára írható. Ugyanakkor az őszi vetések egyre jobban zöldellnek, ez az országos eső után még kifejezettebb lesz.

Ma reggelre mindenhol megszűnt a csapadék, egyre nagyobb területen süt majd ki a nap, az északi szél viszont sokfelé lesz viharos. Szerdán és csütörtökön a változó felhőzet mellett napsütés is várható, csapadék viszont nem. A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön a 14, 19 fokot is eléri majd.

Péntektől ismét frontok érkeznek térségünkbe, többször és többfelé várható eső, de nagyobb mennyiség csak vasárnap hullhat.

Szombattól a viharossá fokozódó északnyugati széllel hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így a hét legvége és a jövő hét eleje kifejezetten hidegnek ígérkezik. A talaj hőmérséklete a héten eleinte csak lassan, majd a hét végétől erősen csökken majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó