Viharos szél váltja az elmúlt napok esőzését

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok esőzései után lassan megnyugszik a légkör térségünkben. A hét közepén enyhülésre számíthatunk, a hét végére azonban ismét változékonyabbra fordul az idő és jelentős lehűlés is valószínű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Október első kétharmada nagyrészt csendes, meleg, de száraz időt hozott. Számottevő csapadék csak a hónap legelején fordult elő, az is csak az ország nyugati és északi részén. Emiatt az átlaghoz képest jelentős csapadékhiány keletkezett. A talaj egyre mélyebb rétegben kiszáradt, az őszi vetések is egyre jobban igényelték a nedvességet. A vasárnap érkezett légörvény ezt a hiányt a legtöbb helyen bepótolta, vagy enyhítette, ugyanis már hétfő reggelig nagyrészt 20-40 milliméter, 10 fok körüli hőmérsékletű csapadék hullott le az országban. Ettől kevesebb csak az északnyugati és északkeleti határszélnél fordult elő. Hétfőn napközben pedig még sokfelé újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezett.

A talaj hőmérséklete meglehetősen egységesen 5, 10 és 20 centiméter mélyen is többnyire 10-14 fok között alakul az országban, ami magasabb az ilyenkor szokásos értéknél

- írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképei szerint erdővel borított középhegységeinkben még nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi napokban azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. 8 nap alatt a legnagyobb csökkenés a Cserehát, a Dunakanyar, a Vértes és az Északi-Bakony erdeiben történt. Ennek oka valószínűleg az, hogy arrafelé sekély a talaj, mely a száraz időben egyre jobban kiszáradt, így a jellemző helyi cserje és fafajok levelei más vidékeknél hamarabb kezdtek színesedni, hullani. Az NDVI anomália térképen is ezek a területek lógnak ki negatív irányban, ez valószínűleg a szárazság számlájára írható. Ugyanakkor az őszi vetések egyre jobban zöldellnek, ez az országos eső után még kifejezettebb lesz.

Ma reggelre mindenhol megszűnt a csapadék, egyre nagyobb területen süt majd ki a nap, az északi szél viszont sokfelé lesz viharos. Szerdán és csütörtökön a változó felhőzet mellett napsütés is várható, csapadék viszont nem. A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön a 14, 19 fokot is eléri majd.

Péntektől ismét frontok érkeznek térségünkbe, többször és többfelé várható eső, de nagyobb mennyiség csak vasárnap hullhat.

Szombattól a viharossá fokozódó északnyugati széllel hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így a hét legvége és a jövő hét eleje kifejezetten hidegnek ígérkezik. A talaj hőmérséklete a héten eleinte csak lassan, majd a hét végétől erősen csökken majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?