2019. szeptember 17. kedd Zsófia

Hírek - Növény

Visszavágnak az oroszok! - A lengyelek kapták az első pofont

Az illetékes orosz hivatal mai bejelentése szerint csaknem az összes lengyel zöldség és gyümölcsszállítmányra behozatali tilalmat rendelnek el a termékek minőségbiztosítási tanúsítványával kapcsolatos problémákra hivatkozva. Az oroszok a jelzés szerint a következő 1-2 hétben további szankciókat is bejelentenek az Európai Unióból származó importtal kapcsolatban, igaz egyelőre nem világos, hogy ez mely ágazatok és mely országokat érinthet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A lengyelekkel kapcsolatos szigorítás augusztus elsejétől lép életbe és mindezt a hivatal vezetője éppen egy nappal ezt követően jelentette be, hogy az Európai Unió (és az Egyesült Államok) újabb, már egyes gazdasági ágazatokat sújtó szankciókat fogadtak el. Az oroszok azonban azt hangsúlyozzák, hogy már egy régóta fennálló probléma miatt léptek most, azaz semmi köze a döntésnek az európai szankciókhoz.

Közben a Reuters megszólaltatta a lengyel zöldségtermesztési szövetkezet vezetőjét, aki egyértelműen politikai indíttatású lépésnek nevezte az oroszok döntését. 2011-es adatok szerint az Európai Unió országai összesen mintegy 1,2 milliárd euró értékben exportáltak gyümölcsöket, illetve ezen felül további közel 900 millió eurónyi zöldséget szállítottak Oroszországba. Ezek a volumenek az akkori teljes EU-exportnak rendre a 28%-át, illetve a 21,5%-át tették ki. A lengyelek körében a teljes zöldség- és gyümölcs exportban ennél sokkal nagyobb az orosz piac súlya, a szövetség vezetője szerint mintegy 60-70%-os.

Az valószínűleg nem véletlen, hogy az orosz válaszlépés először a lengyeleket érte el. A lengyelek voltak ugyanis az egyik legaktívabb nemzet az EU-tagok között az oroszellenes szankciókkal, illetve az orosz-ukrán válság miatti határozottabb EU-s fellépéssel kapcsolatban.

Február óta egyébként a Magyarországról Oroszországba irányuló sertéshús kivitel kapcsán is voltak problémák az orosz állategészségügyi hivatal adminisztratív akadályai miatt.

A napokban kibontakozott kölcsönös orosz-ukrán agrárpiaci embargóról ebben a cikkünkben írtunk, míg az év elején az EU-val szemben bejelentett orosz sertésimport-tilalom részleteiről ebben a cikkünkben olvashatnak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu