2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Növény

Visszavágnak az oroszok! - A lengyelek kapták az első pofont

Az illetékes orosz hivatal mai bejelentése szerint csaknem az összes lengyel zöldség és gyümölcsszállítmányra behozatali tilalmat rendelnek el a termékek minőségbiztosítási tanúsítványával kapcsolatos problémákra hivatkozva. Az oroszok a jelzés szerint a következő 1-2 hétben további szankciókat is bejelentenek az Európai Unióból származó importtal kapcsolatban, igaz egyelőre nem világos, hogy ez mely ágazatok és mely országokat érinthet.
 
 

A lengyelekkel kapcsolatos szigorítás augusztus elsejétől lép életbe és mindezt a hivatal vezetője éppen egy nappal ezt követően jelentette be, hogy az Európai Unió (és az Egyesült Államok) újabb, már egyes gazdasági ágazatokat sújtó szankciókat fogadtak el. Az oroszok azonban azt hangsúlyozzák, hogy már egy régóta fennálló probléma miatt léptek most, azaz semmi köze a döntésnek az európai szankciókhoz.

Közben a Reuters megszólaltatta a lengyel zöldségtermesztési szövetkezet vezetőjét, aki egyértelműen politikai indíttatású lépésnek nevezte az oroszok döntését. 2011-es adatok szerint az Európai Unió országai összesen mintegy 1,2 milliárd euró értékben exportáltak gyümölcsöket, illetve ezen felül további közel 900 millió eurónyi zöldséget szállítottak Oroszországba. Ezek a volumenek az akkori teljes EU-exportnak rendre a 28%-át, illetve a 21,5%-át tették ki. A lengyelek körében a teljes zöldség- és gyümölcs exportban ennél sokkal nagyobb az orosz piac súlya, a szövetség vezetője szerint mintegy 60-70%-os.

Az valószínűleg nem véletlen, hogy az orosz válaszlépés először a lengyeleket érte el. A lengyelek voltak ugyanis az egyik legaktívabb nemzet az EU-tagok között az oroszellenes szankciókkal, illetve az orosz-ukrán válság miatti határozottabb EU-s fellépéssel kapcsolatban.

Február óta egyébként a Magyarországról Oroszországba irányuló sertéshús kivitel kapcsán is voltak problémák az orosz állategészségügyi hivatal adminisztratív akadályai miatt.

A napokban kibontakozott kölcsönös orosz-ukrán agrárpiaci embargóról ebben a cikkünkben írtunk, míg az év elején az EU-val szemben bejelentett orosz sertésimport-tilalom részleteiről ebben a cikkünkben olvashatnak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu