Záporok zavarhatják meg az aratást

agrarszektor.hu
Az előttünk álló héten egyre melegebb időre lehet számítani, ami az aratás szempontjából ideális lenne. A hét közepétől azonban kissé növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, és bár országos, nagy csapadék nem valószínű, de foltokban a zivatarok beleszólnak majd a mezőgazdasági munkákba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét csütörtök-péntek-szombati, sokfelé jelentős mennyiségű, csaknem országos csapadék után vasárnap már száraz időnk volt. A csapadékot hozó hidegfront jócskán lehűtötte a levegőt is. Az országban egyre jobban kiterjedő aszályos időszak után az elmúlt bő egy hét során többnyire 20-40 milliméter csapadék hullott, de többfelé még ettől is nagyobb mennyiség fordult elő.

Az esőre nagy szükség volt, majdnem minden növényi kultúra örült neki. A csapadék a kukorica és a napraforgó számára sokfelé szinte az utolsó pillanatban érkezett.

Ráadásul mostanában a napraforgó igényli a legtöbb vizet, a kukorica pedig július-augusztusban, mintegy 100-100 millimétert. Bár nem esett napokon keresztül, és az eső utáni szeles, napos időben gyors száradásnak indultak a kalászosok és a repce, de hátráltatta azok aratását, és akár minőségi romlást is okozhatott. A délkeleti és északnyugati országrész kivételével a talaj felső 20 centiméteres rétege átnedvesedett, de mélyebben sokfelé száraz a talaj, van még bőven csapadékhiány az átlaghoz képest - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a nyugati határszélen 600 foknap körül, az ország déli felén pedig többnyire 650 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképe még az utóbbi napok jelentős esői előtt készült, ezen nyomon követhető a talaj kiszáradásával együtt a növényzet száradása, illetve az is, hogy a kukorica és napraforgó sokfelé megrekedt a fejlődésben. Ugyanakkor jól látható a kalászosok és a repce érése és az aratás kezdete. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb mértékben a Tiszántúl középső és déli részén, valamint a Mezőföld és a Kisalföld térségében csökkent a növényzet zöld tömegének mennyisége.

A mai nap folyamán csak néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor, majd szerdától kezdődően a fölénk érkező kissé nedvesebb és labilis léghullámok hatására már komolyabb záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Ennek esélye egy kisebb területen a legfrissebb számítások szerint eleinte 10-20 százalék, majd péntek-szombat táján már 30-40 százalék.

Sajnos ismét előfordulhatnak majd károkozó, nagy széllel és jéggel érkező viharok.

A kezdeti, mérsékelten meleg, 25-29 fokos keddre várható maximumok után a hét nagyobb részében 30 fok körül várható a csúcsérték.

A szeles hétfő után viharos szél már csak zivatar környezetében várható, de az erős értéket is csak néhol fogja elérni kedden. Aztán szombaton várható majd ismét a szél jelentős feltámadása. A levegő páratartalma szombatig a csapadékos időszakokat leszámítva nagyrészt alacsonyan alakul. Inkább csak az esőt követően, illetve éjjel lehet 80 százalék fölött. Napközben 40 százalék alá csökken, sőt délutánonként ismét várható légköri szárazság, 30 százalék alatti páratartalommal, és 30 fok fölötti hőmérséklettel. A magas napállás és az erős UV-B sugárzás miatt perzselés is előfordulhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?