Zöldkártya hitel: hosszú távú előfinanszírozási lehetőség

agrarszektor.hu
Lassan befejeződnek a tavaszi munkák a földeken, de a gazdálkodók soha nem tudhatják, hogy amit elvetettek, le is arathatják-e? S ha az időjárás kegyes is hozzájuk, akkor a felvásárlók vajon hogyan alakítják majd a piacot. A mezőgazdasági termelés rendkívül tőkeigényes, ám ha valaki jogosult mezőgazdasági támogatások igénybevételére, annak segíthet egy hosszabb távú előfinanszírozási lehetőség: a Zöldkártya hitellel könnyebben kezelhetőek a gazdálkodás során felmerülő váratlan helyzetek, így kiszámíthatóbbá válik a termelés finanszírozása és megszűnik a kiszolgáltatottság - hangzott el az OTP Bank mai háttérbeszélgetésén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az OTP Bank üzletpolitikájában a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap az agráriummal, a mikro- és kisvállalkozásokkal, valamint az ingatlan üzleti területtel kapcsolatos kereskedelmi banki tevékenység. Ennek érdekében az OTP Bank Igazgatósága 2010. november 1-i hatállyal döntött az Ingatlan, Kisvállalkozási és Agrár Divízió létrehozásáról, kezdte tájékoztatóját Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes, a Divízió vezetője. Az OTP tradicionális partnere az agrárvállalkozásoknak, napi szinten ismeri az ágazat gondjait, problémáit és konstruktív hozzáállással kívánja elősegíteni azok megoldását (pl. elemi kár miatti kiesések finanszírozása, hitel-átalakítás stb.) valamint termékeinek kialakításakor figyelembe veszi a gazdálkodók igényeit, a piaci folyamatokat. A Divízió és azon belül az Agrárágazati Igazgatóság feladata a kormány gazdaságpolitikájával és vidékfejlesztési stratégiájával összhangban az agrárágazati ügyfélkör bővítése, versenyképes hiteltermékek és szolgáltatások kialakítása, az egyéni, kis- középvállalkozások működésének és fejlődésének elősegítése.

Az elmúlt néhány hónapban elvégzett szakmai munkának köszönhetően sikerült a gazdák számára kedvezőbb feltételeket kialakítani a területalapú (SAPS) és a top-up támogatások előfinanszírozására szolgáló hiteleknél. A bank 70%-ról 80-85%-ra növelte az idei évi SAPS támogatás előfinanszírozási arányát - ami a tavalyi összeg 90-95%-át jelenti -, sőt, meghatározott ügyfélkörnél hajlandó az idei várható támogatást akár 100%-ban is előfinanszírozni.

A hitelpiacon teljesen új konstrukcióként került kidolgozásra az OTP Zöldkártya hitel, ami a területalapú és az AKG támogatás több éves előfinanszírozásával, hosszabb futamidővel segíti a gazdálkodókat a finanszírozás biztosításában.

Az OTP Zöldkártya hitel április 15-i bevezetésével kapcsolatban Gyuris Dániel, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: az OTP Bank szakértői rendszeresen találkoznak és konzultálnak a mezőgazdasági vállalkozások képviselőivel, így pontosan látják és értik a gazdálkodók nehézségeit. Tapasztalatok szerint biztos és kiszámítható finanszírozást olyan pénzügyi megoldás nyújthat a mezőgazdaságban, amely több év távlatában is bármikor képes áthidalni a kiadások felmerülése és a bevételek beérkezése közötti időszakot. Emellett fedezetet nyújt a kedvezőtlen körülmények miatt gyengébb eredményű években, és forrást kínál a nagyobb termelékenységet biztosító beszerzésekhez is. Erre teremt hazánkban újszerű megoldást az OTP Zöldkártya hitel, amely a piacon elérhető más területalapú támogatásra épülő hitelkonstrukcióval szemben nem csak az adott évre, hanem több évre is előfinanszírozza az európai uniós területalapú SAPS és AKG támogatásokat.

A területalapú támogatás több éves előfinanszírozásával nyújtott hitelkeret pénzügyi rugalmasságot biztosít az agrárvállalkozásoknak, amelyek így könnyebben kezelhetik a váratlan helyzeteket, erősebb alkupozícióhoz jutnak szállítóikkal szemben. Szabad mozgásteret kapnak a hosszabb távú döntéseikhez is, ráadásul nem kell minden évben újabb előfinanszírozási kérelmet benyújtaniuk - hangsúlyozta Gyuris Dániel.

Az év második felében tervezi a Bank az integrációhoz kapcsolódó hitelezés megújítását és a termőföldhöz, birtokfejlesztéshez kapcsolódó hitelezés erősítését - fejezte be tájékoztatóját a vezérigazgató-helyettes.

A gazdálkodók folyamatosan ráutaltak a külső finanszírozásra, így általában a rendelkezésre álló fedezeteik, ingatlanaik egy része már le van kötve. A területalapú támogatások fedezetkénti elfogadásával a konstrukció mögötti ingatlan fedezetek aránya csökkenthető, így jelentős újabb források bevonása válik lehetővé. Tovább enyhítheti az ingatlanfedezetek arányát, hogy termékhez kérhető az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége is. Az Alapítvány a termékhez kapcsolódó kezességét jelentős díjkedvezménnyel nyújtja. Így az ügyfelek több támogatási formát is hatékonyan, egyszerre tudnak igénybe venni - mondta dr. Herczegh András, az Alapítvány ügyvezető igazgató helyettese.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?