Zöldség-gyümölcs ágazati együttműködésről tárgyalt Magyarország Szlovákiával

Zöldség-gyümölcs ágazati együttműködésről tárgyalt Magyarország Szlovákiával

MTI
A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról, valamint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervről tárgyaltak a felek a Csornán megtartott szlovák-magyar államtitkári találkozón, amelyen az Agrárminisztériumot Juhász Anikó helyettes államtitkár képviselte - tájékoztatta a tárca közleményben az MTI-t.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Juhász Anikó Csornán fogadta szlovák partnerét, Martin Kováè agrárállamtitkárt és küldöttségét. A szaktárca ismertette: a tárgyalások során a felek hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát, és megerősítették azon szándékukat, hogy szorosan együttműködnek az új Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtását szolgáló stratégiai terveik kidolgozásában és azoknak az Európai Bizottsággal való elfogadtatásában.

Súlyponti elemként emelték ki a tudásátadásban és kutatásban való együttműködés fontosságát, valamint a BIOEAST-kezdeményezésben végzett közös munkát. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a szlovák félnek a magyar stratégiai terv elfogadtatásának helyzetéről, hogy a felek az erőfeszítéseiket megfelelő módon hangolhassák össze.

A megbeszélés napirendjén a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása is szerepelt. A magyar fél bemutatta a termelői szervezetek jellemzőit és a hazai szabályozás sajátosságait. Az 53 szervezet éves zöldség-gyümölcs forgalma 74 milliárd forint körül alakul, ami két és félszerese a 14 évvel ezelőttinek, ugyanakkor a szervezetekben résztvevő termelők száma az akkorinak csupán harmada. A termelői szervezetekben való részvétel fontos előnye, hogy az uniós támogatás mellett nemzeti forrásból is kapnak támogatást, amely meghaladja az általuk forgalmazott zöldség és gyümölcs értékének 14%-át.

Aktív eszmecsere alakult ki az oktatásról és a tudásátadásról, amelyek elősegítik a termelői szervezetek hatékonyabb működését. Fontos lehet továbbá az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzési rendszer egyszerűsítése, kiszámíthatóságának növelése. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában és a közvetlen kapcsolatok fontosságában a megbeszélések során érintett új témakörökben is - közölte az AM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?