2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Növény

Zöldség, gyümölcs: brutálisan nőhetnek a termésátlagok

A zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal növelhető a termésátlag a Földművelésügyi Minisztérium stratégiája szerint. Az éves termékmennyiséget egymillió tonnával, az ágazati munkahelyek számát 100 ezerrel lehetne bővíteni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg évente 2,5 millió tonnányi termést állít elő, amelyet a minisztérium stratégiája szerint évi egymillió tonnával lehetne növelni – mondta Nagy István, a tárca államtitkára egy tuzséri szakmai rendezvényen. A termésátlagok a zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal emelhetők, illetve százezer új ágazati munkahelyet is teremteni lehetne.

Mekkora kertre van szükség az önellátáshoz?
Nagy István szerint akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség-, gyümölcs- és fűszernövény-szükséglete. Így a kertek művelése lehetővé teheti az öngondoskodást, illetve némi többletráfordítás és kissé nagyobb terület mellett akár a tisztes megélhetésre is esélyt nyújthat - tette hozzá az államtitkár.


A kertészet ma 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, a zöldség- és gyümölcstermelés pedig évente 240-270 milliárd forintnyi elsődleges áruértéket állít elő. A tárca folytatni kívánja a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív termékpályák fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékkibocsátásás növelését a foglalkoztatás javítása érdekében. Ma a gyümölcstermelők hektáronként 62 ezer, az ipari zöldségnövény-termelők 38 ezer, a zöldségnövény-termelők pedig 34 ezer forint támogatást kaphatnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu