Zsigó György: a letermett, gombás tüneteket mutató fát is kezelni kell

agrarszektor.hu
A letermett, gombás tüneteket mutató fákat is kezelni kell, a poloskák ellen pedig rövid várakozási idejű rovarölő szerekkel védekezzünk - tanácsolja Zsigó György a magyarnovenyorvos.hu-n. Mivel a méhek is intenzíven gyűjtenek, ügyelni a készítmény méhveszélyességi besorolására is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A meleg és a pára kedvezett a gombák terjedésének, ezért a lisztharmatról, a peronoszpóráról és a szürkepenészről is írtam a korábbi felhívásokban. A július eleji száraz forróság kedvező fordulatot hozott, csökkentette a gombák terjedését, nem robbantak be járványok.

Az időjárás szélsőségessé válásával, a kényesebb növényfajták elterjedésével és a széles hatású permetszerek kivonásával megváltozott a házikertesek helyzete. Nehéz mindenkire érvényes permetezési tanácsot adni. Csak a kertész saját tapasztalata segíthet ebben, illetve érdemes felkeresni a termesztési környezetet jól ismerő szakembert, kertbarátot.

"A kezelést 7-14 nap elteltével ajánlott megismételni."- ajánlják több szernél is a gyártók. Melyiket válasszam? A döntésem csakis a helyi viszonyoktól függ pl. a növény fejlődési ütemétől, a hőmérséklettől, a szomszéd kert fertőzöttségétől, a kert növényzetének a sűrűségétől, stb. Az Óbudai Megfigyelőkert kajszijáról sokat szüreteltünk. Ragyás lett a termés a levéllyukacsosodást okozó (sztigmina) gombától, mely a gyümölcsök után a leveleket is megtalálta. Itt például feltétlenül permetezni kellene a letermett fát. Sok kertben hasonló lehet a helyzet a cseresznyén, a meggyen és az őszibarackon is.

Az idei év szimbolikus fotója is lehetne a rothadó kajszibarackon párzó poloskák képe. Az Óbudai Megfigyelőkert lugasparadicsomán a zöld vándorpoloska fiatal lárváit sem kellett sokáig keresgélni. A legrövidebb, 3 napos várakozási idejű (é.v.i.) rovarölővel, a lambda-cihalotrin hatóanyagú rovarölővel permeteztem július 5-én este. Ma délután átböngésztem a bokrokat, még nem találtam rajtuk újabb lárvákat. Mivel az engedélyokirat szerint csak "az érés kezdetéig" használhatjuk paradicsomban, ezért a permetezés előtt a félig érett szemeket is leszedtem.

A virágzó haszon és dísznövényeken, a virágzó gyomokon és a mézharmatos növényi részeken is gyűjtenek a háziméhek. Mindhárom esetben be kell tartani a méhveszélyességre vonatkozó előírásokat. A "méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos)" készítményekkel a fenti esetekben soha sem dolgozhatunk. A "méhekre nem jelölésköteles" (korábban: a méhekre nem veszélyes) készítményekkel mindig kezelhetünk. A "méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos)" készítményekkel kizárólag a méhek napi aktív repülésének a lezárulása után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni a permetezést és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. A csomagoláson, a címkén megtalálják az adott termék besorolását.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03