2 milliárd ember él az erdőpusztulás árnyékában

agrarszektor.hu
Minden eddiginél átfogóbb tanulmányt jelentetett meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Föld száraz területek növényvilágáról, amely az érintett területek erdő- és faállományáról ad részletes képet. Emberek millió élnek ilyen környezetben és élelmezési helyzetüket a klímaváltozás tovább nehezítheti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mintegy 6,1 milliárd hektárnyi, azaz nagyjából az afrikai kontinens kétszeresének megfelelő száraz terület harmadán találhatók fák, és 18 %-át borítják erdők. Becslések szerint 2 milliárd ember él ezeken a területeken - 90 %-uk fejlődő országokban.

Kiemelt figyelmet kellene szentelnünk a száraz területeknek - állítják tudósok - mivel az aszályok, az elsivatagodás és a talajromlás negatív hatásait csak tovább erősíti az éghajlatváltozás és a jelenlegi földhasználat. Az amúgy is nehéz körülmények között élők számára az élelmiszerhiány komoly veszély, ami erőszakkal és társadalmi elégedetlenséggel kombinálva már most is a kényszerű migráció egy hajtóereje Afrikában és Nyugat-Ázsiában. A fák sokszoros szolgálatot tesznek az ott élőknek: termésük élelemként szolgál, tüzelőként is hasznosíthatók, gyökerük a termőtalajt védi, miközben az állatok számára árnyékot de akár élőhelyet is nyújthatnak.

Négy alaptípusát különböztetjük meg a száraz területeknek, amelyek közül a legkevésbé vízhiányos besorolásba esik a száraz területek nagy része, például az afrikai szavanna, Dél-Amerikai füves síkságai, Kelet-Európa és Dél-Szibéria sztyeppéi, továbbá a magyar Homokhátság is. A skála másik végén a sivatagok vannak, főleg Afrikában vagy az Arab-félszigeten.
Beszéljenek a számok
  • Világszerte a száraz területek 1,11 milliárd hektár erdőterületet foglalnak magukba, ami földünk teljes erdőtakarójának 27 %-a
  • Ennek két-harmada sűrű erdőséget jelent, zárt lombkoronával
  • Javarészt mint egyéb talajok kerülnek besorolásra, harmaduk füves legelő, 18 % pedig erdőként van számon tartva
  • A nedvesség csökkenésével az erdőségek is ritkulnak: a száraz területeken található erdők fele a legkevésbé vízhiányos területen található, míg a sivatagokban alig 0,5 %
  • Fák találhatók összefüggő erdőkön kívül is, összesen 1,9 milliárd hektár száraz területen.
  • A szántóföldek és füves területek 30 %-án nőnek fák.


Friss adatok a modern technológia révén

Mint a legelső, statisztikai mintákon alapuló talajhasználati felmérés a világ száraz területeiről, a FAO kiadványa alapot jelenthet az időbeni változások (erdőtakaró sűrűsége és talajhasználat) lekövetéséhez. Hasznos eszközzé válhat döntéshozók, fejlesztési segélyeket nyújtó országok és egyéb érintettek számára. Az adatgyűjtés során a Google Earth motorját, Bing térképeit és további online felületeket használtak a FAO szakértői és több mint 200 000, egyenként fél hektár kiterjedésű parcellát vettek górcső alá. A műholdas képeket a Collect Earth segítségével értelmezték, amit épp abból a célból fejlesztettek ki a FAO erdészeti osztályán, hogy szakértők számára megkönnyítsék az erdészeti adatok gyűjtését, elemzését és megosztását. Mindezek tették lehetővé, hogy egy ezt megelőzően elképzelhetetlenül rövid, alig egy éves idő alatt elkészüljön a jelentés.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?