3 millió autó széndioxid-kibocsátását kötik meg a hazai erdők

MTI
Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, ami azt jelenti, hogy az országban mintegy 2 millió hektár erdő van, ez hazánk területének több mint 20 százaléka. Készül az új erdőtörvény, amely az erdőtelepítések egyszerűsítését célozza, és jelentős könnyítéseket tartalmaz majd a magánerdő-gazdálkodók számára, például adminisztráció-csökkentést tesz lehetővé. Az erről szóló módosítás vitája előreláthatólag két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erdők nagysága Magyarországon folyamatosan, évente 5-10 ezer hektárral gyarapszik, és az erdőterületek fele állami tulajdonban van - minderről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszélt március 21-én Budapesten, az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar erdők által megkötött széndioxid mennyisége mintegy 3 millió személygépkocsi kibocsátásával egyenlő.

Fazekas Sándor szerint az erdőterület az ország egyik legfontosabb természeti erőforrása, a nemzet kiemelkedő jelentőségű kincse. Védelmi funkciójában a biológiai sokféleség megtartó ereje, a gazdasági funkcióban a fa megújuló energia- és nyersanyagforrásként szolgál, a minőségi élet egyik alapfeltétele. Emellett az erdő közjóléti funkciójában számos egészségügyi, szociális, turisztikai, valamint oktatási és kutatási területen szolgálja az embereket.

A tárca arra törekszik, hogy az erdőgazdálkodás pozitív folyamatai tartósak legyenek. Ezért az új erdőtörvény az erdőtelepítések egyszerűsítését, a magánerdő-gazdálkodók számára könnyítéseket, például adminisztráció-csökkentést tesz lehetővé. Célkitűzés az is, hogy a különböző eljárási díjak csökkenjenek, illetve megszűnjenek. A miniszter szerint az erdőtörvény módosításának vitája - előreláthatólag - két héten belül megkezdődik az Országgyűlésben.

Az Erdők Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Fazekas Sándor és Bitay Márton, a földművelésügyi tárca állami földekért felelős államtitkára kitüntetéseket adott át. Munkájuk elismeréseként hatan a Pro Silva Hungariae Díjat, négyen a Pro Silva Hungariae Emlékplakettet, tizenhatan pedig Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?