A búzát elvetették, veszélyben a kukorica

MTI
Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatósága. Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 262 hektár. A repcét a tervezett 20 ezer hektár helyett 17 569 hektáron vetették el. Mintegy 10 374 hektáron őszi árpát, 4503 hektáron tritikálét, 802 hektáron pedig rozst vetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az őszi munkákat viszont jelentősen hátráltatja, hogy a földek jelentős részén még mindig van belvíz, a talajok sok helyen vízzel telítettek. A belvízzel borított területeken a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolásával lehetne elvégezni az őszi munkákat - közölte a kamara az MTI-vel.

A betakarítási és vetési munkálatok csúszása miatt eltolódott a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése és trágyázása is. A tavaszi vetésű növények alá összesen több mint 71 ezer hektárnyi területen kell az őszi talajmunkákat elvégezni. A betakarítási munkák közül a csaknem 6900 hektáron termelt napraforgó aratása már befejeződött, a belvíz miatt minimális területen maradt csak "lábon" a növény. A napraforgó hektáronkénti termésátlaga 2,62 tonna volt.

A kukorica 40 százalékát takarították be, a teljes vetésterület 28 217 hektár. A hektáronkénti átlaghozam 8,5 tonna, a termés viszont várhatóan közepes-gyenge minőségű lesz. A minőségére vonatkozóan ugyan még nincs teljes körű információ, de a csapadékos időjárás miatt a mycotoxinok várhatóan határérték közeliek lesznek. További problémát okoz az őszi növényvédelmi tevékenységek (például a repce gyomirtás) elvégzése is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?