A kukorica ígéretes, a repce már most csapnivaló

MTI
Erős-közepes termésátlagra van kilátás Békés megyében, ahol befejeződtek a tavaszi vetési munkálatok. Kukoricát nagyobb területen raktak el a gazdák, mint tavaly, a kelés viszont elhúzódik a hideg időjárás miatt. Az őszi káposztarepcében nagy pusztítást végzett a fagy és a belvíz, ráadásul a méhek sem voltak túl aktívak, így nemcsak repce, de repceméz is kevesebb lesz idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint 220 ezer hektáron fejeződtek be a vetési munkálatok Békés megyében. A jelenlegi várakozások alapján erős-közepes termésátlagra van kilátás - nyilatkozta Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának elnöke.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A vetésszerkezet alapvetően nem változott meg, kukoricát 101 ezer hektáron, napraforgót 78 ezer, árpát 1700, zabot 2300, szóját 3900 hektáron vetettek a megyében. Tavaly kukorica 99 ezer hektáron termett, napraforgót 82 ezer, árpát 3600 hektárról takarítottak be.

A napraforgó és a kukorica esetében elhúzódik a kelés a hideg tavaszi időjárás miatt, a közelmúltban hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék pedig több helyen simára döngölte a földet, ott a gazdáknak újabb munkákat kell elvégezniük. A hideg idő nem kedvez a már kikelt növényeknek sem.

Őszi káposztarepcét 22 800 hektáron vetettek Békés megyében, a fagy és a belvíz miatt körülbelül 3400 hektáron kipusztult a növény. A növénykultúrát több helyen ősszel csak későn tudták elvetni, emiatt a növényzet nem tudott megerősödni, amit a februári olvadás és eső miatt keletkező belvíz tovább rontott - fejtette ki a megyei elnök.

Békés megyében így közepes termésátlag várható repcéből, a késői vetéseknél pedig gyenge termésre van kilátás, vagyis a tavalyi kiváló év valószínűleg nem ismétlődik meg. Mivel a repce virágzásakor szeles idő volt, a méhek is kevésbé voltak aktívak, ezért a méhészek jelzései alapján arra számítanak, hogy kevesebb lesz idén a repceméz is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?