A nagy hőség után hétvégén végre fellélegezhetünk

agrarszektor.hu
Nyugat felől csak lassan közeledik hazánk felé az a hullámzó frontrendszer, melynek hidegfrontja a hétvégén véget vet a hét közepére kialakult hőségnek. Az egész országra kiterjedő kiadós csapadék ezúttal nem valószínű, nyugaton már csütörtöktől, keleten csak szombat délutántól várhatók záporok, zivatarok, a Tiszántúlon lehet számítani vasárnap esőre is. A front megérkezéséig azonban marad a száraz, forró időjárás. A hét elején esett minimális csapadék is csak átmenetileg kedvezett a növényeknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A héten hétfőn, a nap első felében hullott az északi, északkeleti országrészben kisebb eső, ami csak foltokban érte el az 5 millimétert. A vasárnapi csapadék és a hétfői lehűlés csak átmenetileg enyhítette a növényeket sújtó szárazságot és a magas hőmérséklet miatti terhelést, hőstresszt. A hét eleje óta a hétvégén átnedvesedett talaj száradni kezdett, a felső talajréteg a hőségben gyorsan kiszáradt. 10 millimétert meghaladó csapadék a hétvégén is csak kisebb foltokban illetve a keleti határszélen valószínű, az ország középső részén a talaj további száradására kell számítani - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 1000-1100 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1200 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei a tavalyi értékeket is meghaladva, jóval az átlag fölött járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, de foltokban, főként a Dunántúl északi részén megfigyelhetők még területek, ahol nőtt a zöldtömeg nagysága.

A hétvégén átvonuló hidegfront is csak átmenetileg, és nem mindenhol enyhíti a szárazságot. Pénteken, és szombaton a nap első felében főként a Dunántúl nyugati felén valószínű csapadék elsősorban záporok, zivatarok formájában. Ismét várhatók károkat okozó heves zivatarok jégesővel, felhőszakadással. Szombat délutántól a keleti országrészben is számítani lehet csapadékra, a jelenlegi számítások szerint főként a Tiszántúlon, ahol az eső, záporeső lesz inkább jellemző. A jövő hét első felében ismét napos időre van kilátás kevés gomolyfelhővel, melyekből csak elszórtan fordulhat elő futó zápor, de alapvetően száraz idő várható a legmelegebb órákban 40 százalék alatti relatív páratartalommal.

Péntektől többfelé megerősödik az eleinte délkeleti, majd szombaton északira forduló szél, ami a keleti országrészben még hétfőn is élénk marad. A permetezést érdemes a jövő hét elejére halasztani.

A hőmérséklet pénteken az ország nagy részén még meghaladja a 32 fokot, az Alföldön a 35 fokot is, kissé hűvösebb a nyugati határszélen lehet. Szombaton nyugat felől már érezhetjük a lehűlést, a Dunántúlon ekkor már 26 fok alatt, keleten még 30 fok körül alakul a hőmérséklet. Vasárnapra mindenütt felfrissül a levegő, és bár a jövő hét elején ismét melegedés kezdődik, a mostanihoz hasonló hőségre nem kell számítani, a hét közepére is csak 28-32 fokig melegszik fel a levegő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?