A repce optimális vetésideje (x)

agrarszektor.hu
A repce optimális vetésidejét számos tényező között kötött kompromisszum határozza meg, ezek közül különösen fontosak a talajművelés és a vetés folyamatát befolyásoló körülmények.

Talajállapot: Az árvakelésű gabonát csírázást követően 10-15 cm mélyen a talajba kell forgatni, nedves körülmények között inkább sekélyebben, szárazabb körülmények között inkább mélyebben. Célszerű évente változó talajművelési mélységet választani, így elkerülhető a nemkívánatos mélységi talajtömörödés. Cél, hogy olyan homogén talajszerkezet alakuljon ki, amelyben a különböző méretű talajpórusok egyensúlya biztosítja a megfelelő vízháztartást, elősegítve ezzel a földigiliszták aktivitását, a humuszképződés folyamatát.

A rendelkezésre álló technika: A hagyományos forgatásos módszerhez, a forgatás nélküli technikához, a Strip Till vagy éppen a direkt vetés rendszeréhez a repce rendkívül rugalmasan képes alkalmazkodni. A legfontosabb, hogy megfelelő legyen a vetőmag kapcsolata a talajjal, függetlenül attól, hogy hagyományos vagy szemenkénti vetőgéppel vetették el. Szükséges a kivetendő magmennyiség (pl. 30-50 mag/m2) és a vetésmélység (2-3 cm, száraz talajban 4 cm) precíz beállítása.

Az időjárás: Lehetőség szerint kerülni kell a magas hőmérséklettel párosuló porba vetést, ami egyenetlen és hiányos keléshez vezethet. Ugyanígy kerülendő a túlzottan nedves körülmények közötti vetés. Nagy termések eléréséhez ideális vetési körülményeket biztosít a mérsékelten meleg időjárás, váltakozó száraz és csapadékos periódusokkal.

 

A lényeg a jó vetés. Sok év átlagában a szokásos vetésidő alkalmazása a legbiztosabb megoldás. A korai vetés robusztusabb növényeket eredményezhet, ugyanakkor megnő a tél előtti túlfejlettség veszélye. A későn elvetett állományok gyökérzete pedig nem válik elég fejletté a nagy termések megalapozásához. Növényegészségügyi szempontból is a szokásos idejű vetések jelentik a legkisebb, még kezelhető mértékű kockázatokat.

Betegségek és kártevők: A korai vetés okozhatja a kártevők és betegségek erőteljesebb fertőzését. A repcebolha bármikor megjelenhet, a kikelt állományokat folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani (sárga tálazás). Az esetleges növényveszteségeket a vetésnorma meghatározásakor érdemes figyelembe venni.

Fajtajellemzők: Érdemes kihasználni az egyes hibridek tulajdonságai közötti különbségeket, leginkább a korai vagy késői vethetőség, a gyökérszerkezet és a robusztusság alapján. Bár a korai vetés erőteljesebb növényeket eredményezhet, sok év tapasztalatát alapul véve az augusztus 20. és szeptember 10. közötti vetések adhatják a legmagasabb termésátlagokat.

 

Összefoglalva
A repcetermesztés csak magas termésátlagokkal maradhat stabilan jövedelmező. A növények megfelelő kezdeti fejlődését biztosító ideális talajművelés, vetésidő, időjárás és hibrid kombinációja még fontosabbá válik a jövőben. Ehhez egyre megalapozottabb szakmai döntések és gondos állománykezelés szükséges, amit a repce meg is fog hálálni.

Blum Zoltán
ügyvezető igazgató
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

 

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?