A "táskás" emberektől óvnák a búzatermelőket

agrarszektor.hu
Olcsó gabonára hajtanak a spekulánsok, de közbelép az állam. Vagy mégsem?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "táskából fizető" spekulánsok ellen harcol az állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. nemrég meghirdetett, 30 ezer tonnás búzafelvásárlási akciójával, de vételre akarja kényszeríteni a további piaci áresésre "hajtó", nagy tőkeerejű cégeket is, amelyek eddig nem voltak hajlandók búzát vásárolni, pedig az aratás már javában tart. A cég a csökkenő árakat a gazdák érdekében igyekszik stabilizálni, egyes telephelyei mégis rekord alacsony árajánlatokkal nyitottak, de a vállalat mára rendezte sorait és egységesen magasabb árakat kínál a termelőknek. Szakértők szerint azonban ez is kevés, mert 30 ezer tonnás felvásárlással nem lehet hatni az 5 millió tonnás búzapiacra.  

 

Tonnánként 42 ezer forintot kínál most a VM tulajdonában lévő TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. a búzatermelőknek a nemrég meghirdetett állami felvásárlási akció keretében - közölte az agrarszektor.hu-val Szabó Csaba, a vállalat vezérigazgatója. A társaság a malmi búzára vonatkozó árat naponta frissíti, és ehhez a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójának árait, illetve a piaci folyamatokat veszi figyelembe.

A spekulánsok törik le az árakat

Mint ismert, a VM a napokban jelentette be, hogy a TIG összesen 30 ezer tonna gabonát vásárol fel a gazdálkodóktól és 80 ezer tonnás raktárkapacitását is a termelők rendelkezésére bocsátja. Az állami cég a tranzakcióval elsősorban a kisebb gazdákat kívánja helyzetbe hozni úgy, hogy - legalábbis a VM nyilatkozatai szerint - kordában kívánja tartani a hazai árletörő spekulációt.

Ugyanakkor - közölték gabonapiaci szakértők - az elmúlt héten a TIG egyes telephelyei még 39,7 ezer forintos tonnánkénti árat ajánlottak a búzáért, és ez az addigi legalacsonyabb piaci árakat is alulmúlta. Bár a búzafelvásárlási árak mára 30-40 százalékkal estek az előző szezonhoz képest, 40 ezer forint alatt eddig nem vásároltak az egyébként óvatos piaci szereplők sem.

Egységesítették a telephelyi ajánlatokat

Szabó Csaba tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a TIG telephelyei - elhelyezkedésüktől függően - különböző árakat tettek közzé, de a cég mostanra az ajánlatokat egységesítette. Így tegnap mindenhol a 42 ezer forintos tonnánkénti ár volt érvényben, amely egyébként - állapították meg az agrarszektor.hu-nak gabonaágazati szakértők - úgy is megfelel a jelenlegi piaci árviszonyoknak, hogy a beszállítási és a minőségvizsgálati költségeket az eladóknak kell állniuk.

 
A TIG már megkezdte a búza felvásárlását, amelyre állami tartalékolási kötelezettsége miatt is szüksége van. A cég a betakarítás ideje alatt végig vásárolni kíván, és később is - például raktárkapacitásai révén - aktívabban lépne fel a piacon, hogy szakítson az eddigi "inkognitós" szereppel. Most elsősorban a kisebb termelőktől veszi meg a búzát, hogy például egy-egy nagyobb vállalat ne meríthesse ki egymaga a 30 ezer tonnás keretet. A társaság a raktározási lehetőséget szintén felajánlja a gazdáknak, bár erre - tette hozzá a vezérigazgató - egyelőre kisebb az igény.

Vásárlásokra ösztönöznék a nagyokat

Szakértők szerint a TIG a 30 ezer tonnás vételi akcióval nem játszhat meghatározó szerepet a hazai gabonapiacon, mivel e mennyiség töredékét teszi ki a tavalyinál 25-30 százalékkal nagyobb, 5 millió tonna körüli idei össztermésnek. Szabó Csaba viszont úgy látja, hogy a vállalat piaci megjelenése stabilizálhatja az árviszonyokat és vásárlásokra ösztönözheti azokat a nagy tőkeerejű cégeket is, amelyek a további árcsökkenésre spekulálva nem vesznek búzát az aratás időszakában.

Az állami felvásárlás csökkentheti azoknak a spekulánsoknak az esélyeit is, akik a "kombájnok alól" igyekeznek olcsó gabonához jutni és táskából fizetnek a búzatáblák szélén - fogalmazott a vezérigazgató. A termelőknek most lehetőségük nyílik arra, hogy ne nekik adják el áron alul terményeiket, hanem az államnak értékesítsék azokat - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?