Az ítéletidő sok helyen betett a búzának - Milyen lesz az új kenyér?

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtized legkisebb francia búzatermése komolyan visszavetette az európai adatokat, főként a tavalyi rekordhoz képest. A tartós esőzések a minőséget is hátrányosan érintik több búzatermelő országban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EU elmúlt évi 151 millió tonnás búzatermése idén csak álom, annak ellenére is, hogy Románia és Bulgária nem panaszkodhat - írja összefoglalójában a Reuters. Főként a nyugati országokat érinti a terméscsökkenés, ugyanakkor Franciaországban - amely az EU legnagyobb búzatermelője és -exportőre - a helyzet tovább romlott a júniusi prognózis óta - mondta Pierre Begoc, az Agritel elemzője. Legfeljebb 28-30 millió tonnát takaríthatnak be a francia gazdák, ami a legkisebb mennyiség 2003 óta, és 25 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.

Különösen Észak-Franciaországban rossz a helyzet az ismétlődő esők miatt, ezért az ODA Groupe előrejelzését 2,2 millió tonnával 28,200 millió tonnára csökkentette. Németországban az őszi búza hozama 10-20 százalékkal maradhat el az elmúlt évitől, bár augusztus elején még csak a termés egyharmadát aratták le, mert a visszatérő esők miatt sokszor kellett megszakítani a betakarítást - tudósított a német gazdaszövetség.

Magyarországon nincs csökkenés
Magyarországon a nyári betakarítású szántóföldi növények mennyisége az idén mintegy 8 millió tonna lehet, és 21 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot. Az őszi búza hektáronkénti átlaghozama elérte az 5,4 tonnát a korábban várt 5 tonnával szemben. Így 5,0-5,1 millió tonna termést takarítanak be őszi búzából, 960 ezer hektárról. Ez a mennyiség gyakorlatilag megegyezik a múlt évivel, amikor azonban a termőterület meghaladta az egymillió hektárt.

Akárcsak Németországban, eső a minőséggel kapcsolatos aggodalmakat erősíti Lengyelországban is, ahol a tavalyinál tizedével kevesebb, mintegy 10,7 millió tonna betakarítását jelzik előre. Nagy-Britanniában pedig a 2015-ös 16,4 millió tonnával szemben csupán 14,5 és 14,7 millió tonna közé várja a termést a CRM AgriCommodities.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?