Az olasz szőlő hódít a magyar piacon

agrarszektor.hu
Az elmúlt években 5000 tonnáról 7300 tonnára nőtt a szőlőimport Magyarországon. Ez a növekedés leginkább a csemegeszőlő iránti kereslet növekedésével, és a szőlőtermesztés csökkenésével magyarázható. 2017-re ugyanis 1000 hektárra csökkent a csemegeszőlő termőterülete az országban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon idén nagy mennyiségben augusztus közepén jelent meg a piacokon a korai fajtákkal a hazai termesztésű csemegeszőlő, de arányait tekintve viszonylag kevés a magyar származású áru. Mivel a piacokon, áruházak zöldség-gyümölcs pultjain - szezontól függő választékkal - a gyümölcskínálatnak egész évben része a csemegeszőlő, főként behozatalból származó áruval találkozhatunk. Elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui áru szerepel a választékbővítő kínálatban.

Az import az utóbbi öt évben 5000 tonnáról 7300 tonnára nőtt, ami a csemegeszőlő iránti kereslet növekedésével magyarázható. A felmérések szerint a magyar fogyasztók átlagosan évente 2,5-3 kilogramm csemegeszőlőt esznek

- írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Amíg az 1970-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára a termőfelület ennek csupán töredéke, mintegy 1000 hektár, ahonnan nagyjából 15 ezer tonna hazai termelésű szőlő származik. A legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában termesztenek szőlőt.

A hazai termesztésű étkezési szőlőknél hagyományosan jelentős arányban találunk Chasselas-t, illetve annak változatait (piros, fehér) a piacon, ugyanakkor

egyre jobban terjednek a hazai termesztésben is a tipikus csemegeszőlőfajták, mint a fehérek közül a korai érésű Arkadija, amely nagy szemű és fűszeres ízű, viszont repedésre hajlamos, vagy a szintén hazai nemesítésű Pannónia kincse vagy az Éva

A kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia emelhető ki. A "nagy klasszikusok" között tartjuk számon az Itáliát és a Cardinált, amely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható. Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, főként a magnélküli kategória iránt nő a kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?