Belehúztak a végén a gazdák - Jó lett az idei kalászos termés

MTI
Kár volt előzetesen aggódni, hiszen a kalászosok idén is jól teljesítettek, őszi búzából például 5,2 tonna lett a hektáronkénti termésátlag. Országosan mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona került a magtárakba, a múlt évi 8,5 millió tonnával szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van, az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Kápolnán, a Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyűjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen. Előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentős az érdeklődés Kína részéről is - tette hozzá.



Őszi búzából 5,2 tonna volt hektáronként a termésátlag, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be.

A betakarított búza mennyisége 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az előzetes becslések szerint az országban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben.

Az árak most még nyomottak, de mivel az Európai Unió több országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulnak

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 - jegyezte meg az államtitkár. Az idei összes termés a 2016-os rekordértékektől 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát 4,8 százalékkal meghaladja. A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is az ország ellátása megfelelően biztosított a 2017/2018-as szezonban, és exportra is bőven jut majd áru, őszi búzából például 2,3 millió tonna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?