Belvíz és hó - Meddig késhetnek még a mezőgazdasági munkák?

agrarszektor.hu
Bár nem ritka, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos. Az elkövetkező hét nagyobb részét a hideg idő uralja majd, csütörtöktől azonban erősödik majd a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Ugyanakkor a jövő héttől már intenzívebb felmelegedésre számíthatunk és a hét végi óraátállítás miatt a délutánok is jelentősen meghosszabbodnak majd. Nem tesz jót ugyanakkor a sokfelé jellemző belvíz az őszi vetéseknek és emiatt a mezőgazdasági munkák is komoly késésben vannak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét nagyobb része enyhe, tavaszi időt hozott. A hét elején még 20 fok körüli maximumok voltak a jellemzőek, és hétfőn a délkeleti országrészben már nyárias zivatarok is előfordultak. A hét közepére nagyjából 15 fokra mérséklődött a felmelegedés, péntekre pedig már országos csapadék érkezett, 5-15 milliméter esőt okozva, a Dunántúlon azonban többfelé 25 milliméter fölötti értékek is előfordultak - írja a met.hu.

A hét végére tovább hűlt a levegő, majd szombat délutántól, estétől a felszín közelében sarkvidéki eredetű léghullám árasztotta el a térséget, és így egy csapásra visszatért a tél. Vasárnap már az ország jelentős részén fagypont alatt maradtak a hőmérsékleti csúcsértékek is, a minimumok pedig mínusz 5 fok körül alakultak. A hideg levegővel párhuzamosan dél felől a magasabb légrétegekben enyhe, nedves levegő érkezett, mely heves csapadékhullást eredményezett, helyenként dörgéssel, villámlással. Szombaton így országszerte újabb jelentős csapadék hullott, eső, ónos eső, fagyott eső, majd egyre többfelé hó formájában. Az újabb csapadékhullám az északi határszélen 5 milliméter alatti, de az ország döntő részén 10 és 20 milliméter közötti mennyiséget hozott. Tegnap reggelre már az ország jelentős részét hótakaró fedte, melynek vastagsága északkeleten helyenként a 15 centimétert is meghaladja. A keleti országrészben a viharos szél, a hó, az ónos eső sokfelé jelentős károkat okozott például az áramszolgáltatásban.

A talaj teljesen telített nedvességgel, és a sok csapadék miatt elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése. A talaj hőmérséklete 5 és 10 centiméter mélyen jelenleg többnyire 1 és 3 fok között alakul, míg 20 centiméteren a 3 és 5 fok közötti a jellemző.

Az enyhe időt követő komoly fagyok ártanak a kultúrnövényeinknek. A korán induló gyümölcsöket, főleg a Dunántúlon már így is fagykárok érték a hónap elején, a héten azonban ezek a károk tovább nőhetnek, bár az északkeleti országrészben még nyugalmi állapotban van szinten minden gyümölcsfa.

Az őszi vetések sokfelé belvízben állnak, az Alföld déli részén egyes táblák kitárcsázása és újravetése már elkerülhetetlen. A vizes, sáros talajra gépekkel rámenni nem lehet, így késésben vannak a mezőgazdasági munkák is.

Ugyanakkor a csapadékos idő miatt idén egyelőre nincsenek száraz fű- és bozóttüzek, melyek ilyenkor szoktak előfordulni.

A héten csak lassan melegszik majd az idő. Ma még jellemzően borús lesz az ég, többfelé kisebb havazás is várható, szerdától azonban csökken a csapadékhajlam és a felhőzet is. A kevesebb felhő miatt főleg csütörtök és péntek reggelre a havas területeken akár mínusz 10 fokos fagyok is lehetnek majd, a hét végére mérséklődik majd az éjszakai lehűlés, fagyok azonban még vasárnap is várhatók. A csúcsértékek lassan, de emelkednek, a hét közepén 1, 6, a hét végén már 7, 12 fok valószínű. A heti összcsapadék a jelenlegi számítások szerint az ország északi részén 1-5, a délkeletin 5-15 milliméter között valószínű. Az olvadó hó plusz nedvességet jelent, így a belvízhelyzetben a héten további romlás valószínű, a talaj szikkadása pedig majd a jövő héten kezdődhet el. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?