Bírja a szélsőségeket - Így lehet haszon a napraforgón

agrarszektor.hu
Az utóbbi években stabilan nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon. A növény egyre népszerűbb a gazdák körében, mivel biztos jövedelmezőséget jelent még az ideihez hasonló szélsőségesen száraz években is. Hogyan alakultak a 2015-ös termésátlagok? Hogyan zárták a szezont a magyar napraforgó-termesztők? Milyen növényvédelmi kihívásokkal kellett szembenézniük? A témáról a legnagyobb mezőgazdasági inputgyártó és -forgalmazó cégek szakembereivel beszélgettünk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Harmat Ákos termékfelelős, Syngenta

Az ideihez hasonló száraz évek kevésbé viselik meg a napraforgót, ezért még az aszály által leginkább sújtott területeken is maximum 20 százalékos terméskieséssel számolhattunk. Annak ellenére, hogy csak 4-5 évente lehetne visszavetni, a napraforgó vonzó kultúra a termelőknek. Stabil és kiszámítható jövedelmezősége miatt pedig tovább nőhet a népszerűsége.

Az országos termésátlag várhatóan 2,5 tonna körül fog alakulni, de vannak megyék ahol jelenleg 3 tonna fölötti termésszinteket értek el. A száraz időjárás miatt nehéz volt a gyomirtás, bemosó csapadék nélkül ugyanis a preemergens kezelések hatékonysága nem volt kielégítő. Az egyszikű gyomokkal még úgy, ahogy boldogultak a gazdák, de a parlagfűvel szemben például sok helyen eredménytelennek bizonyultak a kezelések. 

Ma már olyan napraforgók is elérhetők, amelyek állományban gyomirthatók és több mint 10 éve megjelentek az úgynevezett imidazolin-rezisztens hibridek is. Emellett az elmúlt években jelentős volt az úgynevezett magas olajsavtartalmú (HO) napraforgók térhódítása. Mivel a HO termény jelentős felárral értékesíthető, a magas olajsavas vetésterület további növekedésével számolunk.

A neonikotinoidos csávázás korlátozása viszont hátrányosan érintette a napraforgó termesztőket, mivel sokkal körülményesebbé vált a levéltetvek, barkók és talajlakó kártevők elleni védekezés. Azóta az eredményes termesztéshez sokkal több rovarirtó szert kell felhasználni és jobban oda kell figyelni a rovar kártételekre. A gombaölő szeres kezeléseket sem szabad elkerülni, ezek hiánya ugyanis jelentős terméskiesést eredményezhet. 

Az évjáratok többségében fontos az úgynevezett deszikkálás, vagyis állományszárítás. A módszerrel megakadályozható a gombák elszaporodása és a tányérok szétesése, valamint a betakarítás is könnyebbé, tervezhetővé válik. 

Úgy vélem, a napraforgó vetésterülete a következő években növekedhet. A termesztéstechnológiája például könnyebb, mint a repcéé, amely nagyobb költségekkel, sokkal több buktatóval termeszthető, miközben a napraforgó hasonló bevételeket hozhat a termelőknek.

Magyarország napraforgó területeinek több mint felét Syngenta vetőmagvakkal vetik be a gazdák. A hibridjeink piacvezetők Magyarországon és a továbbiakban is az imidazolin toleráns, valamint a Clearfield plusz és magas olajsavas technológiával rendelkező hibridekkel tervezünk.
{KAPCSOLODO}

Varga Gábor termékfejlesztési vezető, Saaten-Union Hungária Kft. 

Idén - az előző évhez hasonlóan - nagyjából 600-615 ezer hektáron vetettek olajipari napraforgót Magyarországon. Úgy gondolom, a napraforgó vetésterületében a következő 5-10 évben túl nagy változás nem várható. Az viszont egyértelműen megállapítható, hogy a hazai termelés korszerű alapokkal valósul meg, hiszen az utóbbi években egyre több gazda - 70 százalékuk - vetett úgynevezett Clearfield típusú napraforgót. Ezek a napraforgók ellenállók az imazamox hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerekkel szemben. Ennek megfelelően ezekben az állományokban egyre többen használják a Clearfield gyomirtási technológiát, amely a csapadék viszonyoktól függetlenül is hat, a gyomok széles spektrumát irtja és szelektív a kultúrnövényre. Alkalmazása megoldást jelenthet a száraz, meleg években.

A Saaten-Union napraforgó portfoliója alkalmazkodik a termelők igényeihez, így az utóbbi időben a magas olajsavas és normál linolsavas szegmensben egyaránt kínálunk hibrideket. Elsősorban a Clearfield technológia felhasználásával ajánljuk a herbicid toleráns napraforgókat a termelőknek, elsők között pedig már 2015 tavasztól Clearfield Plus hibrideket is vásárolhattak tőlünk a gazdák.

Idén a napraforgók jól teljesítettek, de a betakarított országos termésmennyiség várhatóan kevesebb lesz, mint tavaly. Akkor mintegy 2,6-2,7 tonna/hektár volt az országos átlag, idén pedig nagyjából 2,3-2,4 tonna/hektár körüli értékre számítanak a gazdák, hiszen pillanatnyilag kevés a 4,0 t/ha feletti üzemi eredmény. A felvásárlási árak átlagosan 100 ezer és 110 ezer forint/tonna körül alakulnak a normál olajipari (linolsavas) árumag esetében, amely stabil és biztos jövedelmezőséget jelent a termelőknek. Tavaly a termésátlagok tekintetében az elmúlt évek egyik legsikeresebb szezonját élték meg a termelők a napraforgóban, az idei évben pedig átlagosnak nevezhető a hazai napraforgó termelés a pillanatnyi betakarítási átlagok alapján.

Az elmúlt években 30-80 ezer hektáron termesztették a magas olajsavtartalmú napraforgót, de ez az arány most növekedést mutat, hiszen a tavalyi évhez viszonyítva is duplázódott a vetésterülete. A magas olajsavtartalmú napraforgók szegmense ugyanakkor meglehetősen piac motivált, így az elmúlt években intenzív fluktuációt lehetett felfedezni a vetésterületek arányában. Összességében elmondható, hogy a normál linolsavas napraforgókat alacsonyabb áron vásárolják fel, míg a magas olajsavtartalmú terményekért magasabb összegeket kínálnak.

A szezon növényvédelmi szempontból nem okozott váratlan nehézségeket, bár a levéltetvek elleni fellépés több esetben szükséges volt. Ráadásul a neonikotinoid tartalmú szerek tiltása a napraforgó termesztőket is elég komolyan érintette, így jelentősen leredukálódott a lehetséges védekezési lehetőségek aránya. A levéltetvek mellett a szklerotínia kórokozója is megjelent, de ez minden évben felbukkan a napraforgó állományokban, helyes hibridválasztással, következetes növényvédelemmel és jó vetésforgóval mérsékelhető a kártétele.

Az utóbbi években egyre többen alkalmazzák az úgynevezett deszikkálást, vagyis állományszárítást. A módszerrel a betakarítási veszteségek mérsékelhetőek, a termés alacsony szemnedvesség tartalom mellett ütemesen és megfelelő időzítéssel betakarítható. Sőt, a napraforgó után így korábban tudják elvetni a kalászos gabonákat.

A Saaten-Union jövőre számos új, a herbicid toleráns gyomirtási technológiában alkalmazható hibridet kínál majd a gazdáknak. Ezek között megtalálhatók a Clearfield Plus technológiával kombinálható genotípusok, amelyek még teljesebb védelmet, még biztonságosabb és produktívabb termelési lehetőséget biztosítanak a termelőknek.

Kovács Gyula ügyvezető igazgató, DuPont Magyarország Kft.

Az előző évi napraforgó termésmennyisége és jövedelmezősége alapján úgy gondoltuk, hogy növekedni fog a növény vetésterülete, és ez be is jött. Idén 600 ezer hektárnál is nagyobb területen vetettek napraforgót a gazdák, a növény pedig átlag feletti eredményeket produkált. 2016-ban tovább nőhet a vetésterület.

A piacon idén is hamar elfogytak a magas olajsavtartalmú (HO) vetőmagvak. A jövőben - amennyiben a vetőmag-előállítók rendelkeznek megfelelő készletekkel - valószínűleg még többen választják majd ezeket a hibrideket.

A gyomirtó szeres kezeléseknél tovább emelkedett a herbicid-toleráns technológiák felhasználása (Clearfield és Express toleráns technológiák) és napjainkra a teljes napraforgó vetésterület több mint 70 százalékán használják a gyomirtó szerekkel szemben ellenálló eljárásokat. Az elmúlt években enyhe elmozdulást érzékelünk az Express toleráns technológia irányába, leginkább az előző évekhez képest szélesebb és jobb fajtaválaszték, illetve a hatékony és biztonságos gyomirtás miatt.

Növényvédelmi szempontból úgy gondolom, hogy a gazdák még mindig nem veszik komolyan a napraforgó gombaölő szeres kezelését. Idén ugyan a száraz időjárás miatt a gombák kevésbé szaporodtak el, de jelenleg a termelők több mint fele nem alkalmaz fungicides megelőzést, ezzel pedig saját maguknak okoznak terméskiesést. 

Az augusztusi száraz időjárás miatt a deszikkálást idén kisebb területen alkalmazták, pedig az elmúlt években egyre többen használják ezt a fontos technológiai elemet. Persze csak azok, akik rendelkeznek a termékek kijuttatására alkalmas magas építésű permetezővel, vagy meg tudják oldani a légi növényvédelmet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03