Bombaüzlet a gombaüzlet

agrarszektor.hu
Éves szinten csaknem 30 ezer tonna gombát termesztünk, ennek 45%-a exportra megy.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg Magyarországon éves szinten 25 ezer tonna csiperkét, 2300 tonna laskát és mintegy 10-20 tonna shiitake gombát termesztenek. Ennek megközelítőleg 40-45%-a kerül külföldre, amivel az európai termelésből csupán 2%-kal részesülünk. Magyarországon a 1,5 kg-os egy főre eső éves gombafogyasztás is jelentősen elmarad a nyugat-európai, évi 3,0 kg/fő fogyasztástól. Az ágazatban rejlő komoly gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány szerint a magyar gombatermelés 5 év alatt legalább a duplájára, 50-70 ezer tonnára.

Az EU gombapiaca 2010-ben meghaladta az 1 millió tonnás mennyiséget, és a zöldségek-gyümölcsök közül a gomba az egyik, amelyet Magyarország export színvonalon tud előállítani. Eközben Magyarországon a 1,5 kg-os egy főre eső éves gombafogyasztás is jelentősen elmarad a nyugat-európai, évi 3,0 kg/fő fogyasztástól. Az ágazatban rejlő komoly gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány és a legfrissebb szakmai állásfoglalások szerint a magyar gombatermelés 5 év alatt legalább a duplájára, 50-70 ezer tonnára bővíthető, miközben az ágazatban foglalkoztatottak száma is 8-10 ezer főre emelkedne, a jelenlegi 3-5 ezerről. A termelési érték így elérheti az évi 35-40 milliárd forintot a jelenlegi 12-13 milliárddal szemben.

A Bio-Fungi, Magyarország legnagyobb gombaipari vállalkozása az Ócsán épült új gombaházával növelte tovább termelőkapacitását. A bővítéssel a cég termelőkapacitása 50%-kal, az alkalmazotti létszám több mint 30 fővel gyarapodott. A Magyarországon egyedülálló, korszerű holland technológiával készült gombaház használatba helyezése ez év tavaszán valósult meg. A beruházás keretében a korábbi 8 gombatermesztő helység mellé 4 új helység épült a gombafarm épületén belül, illetve hűtő-, csomagoló és a szállítmányozást kiszolgáló egységeket alakítottak ki. A magyarországi kertészeti ágazaton belül is jelentős bővítéssel a Bio-Fungi Kft. termelő- és hűtőkapacitása mintegy 50%-kal, míg az alkalmazotti létszám több mint 30 fővel gyarapodott, ami a megnövekedett keresletnek megfelelő mennyiségben teszi lehetővé a szezontól független, folyamatos gombatermesztést és -szedést.

"A gombapiacban rejlő lehetőségek kiaknázásnak kulcsa egyértelműen a belföldi gombafogyasztás növekedése, továbbá a gombaexport bővítése lehet. Az exportpiacon és a kiskereskedelmi láncok által elvárt magas és állandó minőségi követelményeknek azonban csak a modern termesztési technológiát használó cégek tudnak megfelelni. Így a jelenlegi beruházás különös jelentőséggel bír számunkra, cégünk további növekedéséhez, mellyel tovább erősítjük filozófiánkat, hogy magyar munkaerővel magyar árut állítunk elő" - hangsúlyozta Mutsy Árpád, a Bio-Fungi igazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?