Brüsszel erre is rábólintott: kínaiak falhatják fel a Syngentát

MTI
Megvásárolhatja a ChemChina kínai állami vegyipari cég a svájci Syngentát az Európai Bizottság döntés szerint. A 43 milliárd dolláros üzletet az EU bizonyos feltételekhez kötötte annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az innovációs és árverseny mérséklődéséhez a rovarirtó szerek piacán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kínai állami China National Chemical Corp. (ChemChina) konszern 43 milliárd dollárért vásárolja meg a bázeli székhelyű Syngenta AG-t. Az Európai Bizottság rábólintott a gigaüzletre, bár a felvásárlást feltételekhez kötötték. A cél az, hogy a fúzió ne törje le az innovációs és árversenyt, ez ugyanis az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

A két óriásvállalat összeolvadását az USA és Ausztrália illetékes hatóságai már tavaly jóváhagyták. Brüsszel április 12-ig ígért választ, ám a döntést már egy héttel korábban kihirdette. A versenyjogi biztos szerint a ChemChina teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat.

A Syngenta felvásárlására már az amerikai Monsanto is kísérletet tett 2015-ben, ám az üzletből nem lett semmi, sőt hamarosan a Monsantót kebelezheti be a német Bayer vegyipari konszern. Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak, tavaly vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót 7,7 milliárd dollárért.

Sínen van a Dow Chemical és a DuPont egyesülése is
Az Európai Bizottság jóváhagyta a napokban a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését is. Az ügylettel a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre. A DuPont számára ez jelentős véráldozattal jár, hiszen az FMC-hez kerül a rovar- és gyomirtó portfóliójának, valamint K+F kapacitásainak egy része, bár cserébe megkapja az FMC Health and Nutrition ágazatát, illetve 1,2 milliárd dollár készpénzt.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?