Búzatermelők dilemmája: a mennyiség vagy a minőség a lényeg?

agrarszektor.hu
A magyarországi búzatermesztésnek akkor van jövője, ha nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartják szem előtt a gazdák. A szegedi Gabonakutató szerint a hazai fajtakínálatból kihozható a prémium minőség, akár 7-8 t/ha átlaghozammal is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jóval a búza betakarítása előtt, már a nyár legelején az a kulcskérdés a gazdák körében, milyen áron lehet majd eladni a termést. Sokan a minél nagyobb termésmennyiséget preferálják, pedig a hozam nem minden, kevesebb anyagi befektetéssel is realizálható ugyanakkora haszon - mondta előadásában Beke Béla, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos munkatársa Mezőfalván, az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen.

2015-ben például 6,5 tonnás prémium minőséggel elérhető volt akár 357 ezer forintos hektáronkénti árbevétel is, amihez takarmányminőségű búzából 9 t/ha mennyiséget kellett produkálni. A piac ma is megfizeti a prémium búzát, amely rögtön aratás után eladható, így a tárolással sem kell bajlódni. Ez annak fényében különösen fontos szempont, hogy jelenleg 1 millió tonna átmenő készlet van az országban.

Az innováció számunkra azt jelenti, hogy új fajtákat adunk át köztermesztésre - emelte ki Beke Béla. A Gabonakutatónál a környezethez jól alkalmazkodó fajtákat kereszteznek, most például a szárazságtűrés egyre fontosabb tulajdonságnak számít. Mivel a termésbiztonság "zsebbe vágó" kérdés, ezért a betegség-ellenállóságra (fuzárium, sárgarozsda) is nemesítenek.

2016-ban rekordtermés született több kultúrában, így búzában is, bár a mostani 5,38 t/ha átlagterméshez hasonló eredményekre a magyar mezőgazdaság már a nyolcvanas években is képes volt - emlékeztetett Beke Béla. Szerinte a hazai portfólió alkalmas a minőségi búzatermesztésre, akár 7-8 t/ha átlaghozammal is. Nem mindegy ugyanakkor a beltartalom sem, mert 13-14 százalékos fehérjetartalom mellett már nemcsak a malomipar keresi a búzát, hanem takarmánynak is szívesen viszik, a keverőüzemek ugyanis sok szóját képesek kiváltani általa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?