Csapadék nélkül, meleg időben folytatódhatnak a mezőgazdasági munkák

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban csak kevés csapadék hullott, és az is főként az ország nyugati felén. A száraz időjárás folytatódik az előttünk álló héten is, a csendes, őszi idő a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletekkel. Bár több időjárási front is érinti a Kárpát-medencét, ezekből főként a hét első felében lehet helyenként kisebb esőkre, záporokra számítani, de az egész országot érintő, nagyobb csapadék nem valószínű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló héten az átlagosnál kevesebb volt a csapadék, a hét második felében a Dunántúlon illetve az ország legdélebbi részén 1-3 milliméter eső esett, de a nyugati országrészben helyenként még így is sáros a felső talajréteg. Keleten csak csapadéknyom körüli mennyiség hullott, ezért az Alföld jelentős területein a talaj felsőbb rétegei is szárazak illetve enyhén nedvesek. A mélyebb talajrétegek többnyire szárazabbak, a délnyugati országrészben a legnedvesebbek. A mélyszántás általában jó talajnedvességi körülmények között kezdődhet. A talaj hőmérséklete a hét eleji 11-12 fokos értékről a hét végére fokozatos melegedés mellett várhatóan 13-15 fokra emelkedik - írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöld tömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöld tömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló héten erősen és gyengén felhős területek és időszakok váltakoznak, nagy területre kiterjedő, zárt felhőzet nem lesz jellemző.

A hétvégén ködfoltok is megjelennek, de ezek feloszlása után többnyire napos, jó szüretelő időre lehet számítani. Számottevő mennyiségű csapadék nem lesz, főként a hét első felében fordulhatnak elő kisebb esők, záporok, de ezek összmennyisége a héten mindössze 0-2 milliméter között valószínű. A szél elsősorban az ország északkeleti felén lesz élénk a hét első felében, pénteken azonban sokfelé megerősödik, de a hétvégére már mérséklődik a légmozgás.

A hőmérséklet az október közepi átlagnak megfelelően, illetve a hét második felében pár fokkal a fölött alakul.

A kora délutáni órákban általában 15-20 fokig melegszik a levegő, hajnalban pedig 5-10 fokra lehet számítani. Talaj menti fagyok elsősorban északkeleten fordulhatnak elő a környezetüknél alacsonyabban fekvő, fagyzugos helyeken még kedden hajnalban, illetve kisebb valószínűséggel a hétvégén.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?