Duplán fizet, aki elhanyagolja a szőlőjét

MTI
Felszámolják a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazmával fertőzött, gondozatlan szőlőültetvényeket a Dunántúlon. A hanyag gazdáknak nemcsak a közérdekű védekezés költségeit kell megtéríteniük, de bírságot is fizethetnek majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közérdekű védekezés zajlik a Dunántúl 7 megyéjében, felszámolják az FD fitoplazmával fertőzött gondozatlan szőlőültetvényeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Erre ott kerül sor, ahol a művelésre irányuló felszólítás nem hozta meg a várt eredményt, a művelés újrakezdését.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 

A Dunántúlon összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület - döntően zártkert és kiskert - gondozására, vagy felszámolására szólította fel a hatóság az érintett gazdákat. Bár a tulajdonosok többsége eleget tett a rá vonatkozó hatósági előírásoknak, a továbbra is gondozatlanul hagyott 20 hektáron közérdekű védekezés keretében szükséges kiirtani a tőkéket.

A Badacsony-hegyen található 24 elhanyagolt ültetvény összterülete például eléri a 6,4 hektárt, amelyből 1,2 hektáron már folyik a hatóság által elrendelt közérdekű védekezés - emelt ki egy esetet a Nébih. A hatósági eljárás fő célja az egészséges ültetvények megóvása.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazmát szőlőn eddig a Dunántúlon, azon belül Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság. Aki nem teljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, és bírságot is kell fizetnie.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03