Egyre kevesebbet öntöznek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Jelenleg Magyarországon 100-130 ezer hektárt tesz ki az öntözött területek nagysága, ez korábban háromszor nagyobb volt. A szélsőséges időjárás miatt legalább évi 50 ezer hektárral kellene emelkednie a ténylegesen öntözött mezőgazdasági területnek. A magyar gazdák többsége azonban nem fejleszti öntözését, szerintük ugyanis anélkül is növekszik a magyar mezőgazdaság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csökkent az öntözött területek száma Magyarországon, ma 100-130 ezer hektárt öntöznek a korábbi 300-400 ezer hektárral szemben. A termésbiztonság érdekében egyre nagyobb szükség van öntözésre, a csapadék egyenetlen eloszlása miatt ugyanis ingadoznak a hozamok - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Tisza-völgy rendezéséről szóló konferencián.

A kormány célja, hogy a ténylegesen öntözött mezőgazdasági terület évi 50 ezer hektárral emelkedjen, minél hamarabb elérve a rendszeresen öntözött 350-400 ezer hektárt. Öntözésfejlesztéssel ugyanis 20-40 százalékos pluszbevételt érhetne el a magyar mezőgazdaság - tájékoztatott a miniszter. 

Az öntözésnek kiemelt szerepe van a szélsőséges időjárással járó kockázatok kivédésében Magyarországon. A hazai gazdák azonban azért sem öntöznek, mert szerintük enélkül is lehet termelni, a magyar mezőgazdaság ugyanis az elmúlt években képes volt a növekedésre öntözés nélkül is. A közfoglalkoztatási programmal összekapcsolva az öntözéses gazdálkodás fejlesztése növeli a vidéki foglalkoztatottságot is. Szükséges tájhasználat optimalizálása is, ezzel a Nemzeti Vízstratégia is foglalkozik - közölte Fazekas Sándor. 

Az öntözhető területek 73 százaléka az Alföldön található, 23 százaléka a Dunántúlon. A fennmaradó rész szétszórtan helyezkedik el, Nógrád, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az utóbbi száz évben a csapadék és a hőmérséklet eloszlása alapján 17 év volt kedvező, 32 csapadékos, 23 száraz, 28 pedig aszályos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58