Enyhe időben, de sáros talajon végezhetők az őszi talajmunkák

agrarszektor.hu
Kedden sokfelé várható kisebb csapadék, szerdától azonban szárazabb, enyhébb lesz az idő. A hét végére pedig ismét újabb csapadékkal lehet számolni, sőt van ahol ez nem eső, hanem hó formájában hullik majd. Az ősz eddig az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb volt, ami az őszi vetésekre jó hatással volt. A sáros talaj miatt az őszi talajmunkák azonban nehezen végezhetők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hét első napjaiban sokfelé hullott az országban 10 millimétert meghaladó csapadékmennyiség. A hét közepi szárazabb idő után péntektől azonban ismét többfelé hullott eső, de jellemzően csak 5 milliméter alatti mennyiségben. A hét végi lehűlés hatására az Északi-középhegységben a magasabb részeken már hó is hullott. A talaj országszerte nedves, és egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú, de főleg az Alföldön 50 centiméternél mélyebben még jelentős nedvességhiány van. Ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 méter mélységig átnedvesedett a talaj - írja a met.hu.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A hőmérséklet átlagos volt az elmúlt napokban, a múlt hét közepén, és a hét végén is azonban sokfelé volt fagy reggelre. Délutánonként jellemzően 5 és 10 fok között alakult a csúcsérték. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 centiméter mélyen egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, és jelenleg többnyire 3 és 7 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek).

Az eddigi kedvező körülmények (az ősz eddig eltelt része az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb volt) hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők.

Kedden egy melegfront hatására sokfelé kell csapadékra számítani, jellemzően esőre, de északkeleten, és a hegyekben hó is valószínű. A csapadék összmennyisége szerda délig nagyrészt 5 milliméter alatt marad majd, a délnyugati országrész akár teljesen ki is maradhat a csapadékból, északnyugaton viszont akár 10 milliméternél is több eshet. Szerdára megszűnik a csapadék és jelentősen enyhül az idő. A legszebb idő szerdán és csütörtökön alakulhat ki, amikor az ország jelentős részén napsütés is valószínű és a hőmérséklet a déli országrészben akár a 15 fokot is elérheti. Északkeleten már szerdától-csütörtöktől, másfelé inkább majd péntektől számíthatunk borongós, párás, ködös időre helyenként ködszitálással. Számottevő fagy a héten nem valószínű, a minimumok eleinte 0 fok körül, majd inkább kevéssel afelett alakulnak majd. A borongós időben pedig a maximumok többnyire 5 és 10 fok között maradnak, csak az egyre kevesebb napos terület melegszik fel ettől jobban.

A hét legvégére újabb frontrendszer várható csapadékkal és lehűléssel.

A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, 10 centiméter alatt stagnálás valószínű. Szerdától a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj felső rétege kissé szikkadni kezd, viszont a ködök megjelenésével ismét sokfelé sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával. Az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére is érdemes odafigyelni, például a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), valamint a fölösleges csapadékot elvezető vápák, illetve csatornák tisztán tartásával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?