Ettől rettegett mindenki? - Megússzák a súlyos büntetést a gazdák

agrarszektor.hu
Tavaly jelentősen csökkentek a nitrátszennyezési bírságok a 2015-ös évhez képest. Az előírások be nem tartásával kapcsolatos szabálysértések száma a felére esett vissza, így a kirótt összbüntetés csupán szűk 1,5 millió forint volt. Egy kirívó tétel azért akad benne: az adatszolgáltatás nem megfelelő teljesítése miatt kiszabott bírságok száma a háromszorosára növekedett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nitrátszennyezéssel kapcsolatban kirótt bírságok teljes összege 3 millió forintot tett ki 2015-ben, és ez a nem túl magas érték tavaly tovább csökkent. A talajvédelmi hatóság országosan közel 1,5 millió forint összegben szabott ki nitrátszennyezési és nitrát adatszolgáltatási bírságot a 2016-os évben. A Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásainak betartását termőföldeken a talajvédelmi hatóság, állattartó telepeken a vízügyi hatóság ellenőrzi.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) agrárszektor.hu-hoz eljuttatott összesítése ezúttal a talajvédelmi hatóság 2016-os ellenőrzéseit vette alapul. A leggyakrabban előforduló meg nem felelések a tápanyag-gazdálkodás tervezéséhez szükséges talajvizsgálat hiánya, valamint a táblaszéli ideiglenes trágyatárolás szabályainak be nem tartása voltak.

A talajvédelmi hatóság az előírások megsértésekor első lépésben - határidő megadásával - kötelezi a gazdálkodót a szabálysértő tevékenység megszüntetésére. Ilyen kötelezést 25 esetben adtak ki 2016-ban, tavalyelőtt viszont 62-t, vagyis ezen a téren igen komoly, 60 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Súlyos esetben nitrátszennyezési bírságot szabhat ki a hatóság, amelynek összege (az előírás megszegésének mértékétől függően) 50 ezertől 500 ezer forintig terjedhet. Erre tavaly 16 esetben került sor, míg 2015-ben 37 alkalommal, tehát a kirótt pénzbírságok száma is a felére csökkent.

Az adatszolgáltatás elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése esetén is eljár a talajvédelmi hatóság. Első esetben felszólítja a gazdálkodót a teljesítésre: tavaly 320 ilyen került kiküldésre, míg 2015-ben a negyedével több, 411 felszólítást kaptak a gazdák.

Súlyos esetben akár bírság kiszabására is sor kerülhet, amelynek összege 10 ezertől 100 ezer forintig terjedhet. Itt már komoly emelkedés figyelhető meg az adatokban, hiszen tavaly 57 gazdálkodó számára szabtak ki bírságot, míg 2015-ben csupán 21 termelőt köteleztek pénzbefizetésre.

A befizetett büntetések a költségvetésbe folynak be, így ott is használják fel azokat. A gazdálkodókat kockázatelemzéssel és véletlenszerűen választják ki ellenőrzésre. Ebben szerepet játszik a nem megfelelő, vagy esetleg ellentmondó adatokat tartalmazó adatszolgáltatás is. Lakossági bejelentés esetén is folytat le ellenőrzést a hatóság.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésének megakadályozására az Európai Unió úgynevezett Nitrát Irányelvet dolgozott ki. Ennek alapján a tagországoknak ki kellett alakítaniuk saját szabályozásukat, amelyet Magyarországon a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat fog össze. A nitrátérzékeny területekre vonatkozó szabályozás nálunk 2001-ben lépett életbe az uniós csatlakozási felkészülés részeként. 2013. szeptember 1-től a nitrátérzékeny területek köre jelentősen bővült, és az ország mezőgazdasági területeinek csaknem 70 százalékát e kategóriába sorolták.

Az újonnan kijelölt nitrátérzékeny területeken a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásaira való felkészülésre egy év átmeneti időszakot engedélyeztek. A csökkenő számok azt mutatják, hogy a gazdák hamar megtanulták a "leckét". Ehhez hozzájárulhatott, hogy 2015-ben Nitrát gazdálkodói kézikönyvet adtak ki, amely példákkal illusztrálva ismerteti a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásait, és a jó gyakorlatokat a minél teljesebb körű megfelelés érdekében. A gazdálkodók a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer alapján tájékozódhatnak arról, hogy területük a nitrátérzékeny kategóriába tartozik-e.

Gyakori panasz, hogy a termelők jórészt teljesíthetetlennek ítélik az előírásokat, ezért a Földművelésügyi Minisztérium is a jelenlegi szabályok enyhítését tartaná indokoltnak. A módosításhoz szükséges szakmai-kutatási háttérkísérletek már megkezdődtek, de rövidtávon szabályozási változtatásokra nem lehet számítani.

Mindezzel együtt a gazdálkodók több mint 90 százaléka hiba nélkül megfelel az előírásoknak, vagyis a jogszabályi nehézségek ellenére is igyekeznek teljesíteni a követelményeket. A Nébih kimutatásai szerint különböző hiányosságok miatt 2008 óta összesen csak mintegy 18 millió forint nitrátszennyezési és adatszolgáltatási bírságot szabtak ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?