Ezeket a szójákat ajánljuk! - Népszerű és újonc fajták a hazai piacon

agrarszektor.hu
Magyarországon a 0 és 00 éréscsoport az, amelyik mindenütt biztonsággal beérik, az I-es éréscsoportot már inkább a déli országrészben használják. A hosszabb tenyészidő ebben az esetben is valamivel magasabb terméspotenciált jelent. Az alábbiakban a legnépszerűbb és a legújabb fajtákból adunk ízelítőt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magas termőképesség jogos elvárás, de emellett nem szabad elfeledkezni róla, hogy a Magyarországon előállított szója többsége külföldön kerül értékesítésre, ahol a fehérjetartalma is számít. Az is fontos, hogy az adott fajta hazai viszonyok között is jól teljesítsen, átlag feletti betegség-ellenálló képességgel rendelkezzen, emellett megdőlésre se legyen hajlamos - tanácsolja Balogh László, az Euralis termékmenedzsere.

 

A vetőmag-forgalmazó cég fajtái közül az ES Mentor Európában a legnagyobb, Magyarországon éréscsoportjában a legnagyobb területen termesztett, korai (0) fajta. Sikerének titka a kiemelkedő termőképesség (4,9 t/ha) és az évjárati stabilitás. Megdőlésre egyáltalán nem hajlamos, deszikkálást nem igényel. Az átlagosan 73 cm magas növény alsó hüvelyeit 13 cm magasan hozza. Sclerotinia-toleranciája nagyon jó. Az ország minden szójatermesztésre alkalmas területén sikeresen termeszthető.

Az I-es éréscsoportba tartozó Isidor a legnagyobb területen vetett fajta Magyarországon. Érésideje miatt termesztése az ország középső/déli termőhelyein javasolt, ahol üzemi körülmények között rekordtermésre képes. Kiemelkedő évjárati stabilitás és termőképesség (5,2 t/ha) jellemzi. Az átlagosan 88 cm magas állomány megdőlésre nem hajlamos, emellett betegség-ellenállósága is kiemelkedő. Az Euralis 2017-ben bevezetett új fajtája az I. csoportba tartozó ES Pallador. Képességeit jól mutatja, hogy 2014 óta folyamatosan nemcsak éréscsoportjában, hanem valamennyi szójával összevetve is a legmagasabb termést éri el a Nébih regisztrációs kísérleteiben.

EZ IS ÉRDEKELHET
A Lajtamag is szaporít Euralis szójákat, de foglalkozik az RAGT és a Syngenta fajtáival is. Réder Richárd kereskedelmi vezető most az SY Eliot képességeit emeli ki. A hazai viszonyok között ez a 110-120 napos fajta mindenütt biztonsággal és deszikkálás nélkül beérik. Rövidebb tenyészideje ellenére magas a terméspotenciálja: 4-4,5 tonnára képes, amit szilárd száron hordoz. Fehérje- és olajtartalma kiváló. A középérésű csoportból a csak a Lajtamagnál kapható Stearát emeli ki a szakember. Mind terméspotenciálban, mind évjáratstabilitásban kiváló fajta, amelyik 5 tonna feletti termésre is képes. Beltartalmi mutatói szintén kiugróak.


Az RWA Magyarország Kft. olyan kanadai nemesítésű fajtákkal dolgozik, amelyek az ausztriai és hazai szaporítási fokokat követően kerülnek a köztermesztésbe. Ilyen a DH-4173, a Maggy és a Wallace. Előnyük, hogy rendkívül hidegtűrők, 10 fokos talajhőmérsékletnél elvethetők, így érnek be szeptember végén - magyaráz Szemerits Balázs vetőmagtechnikus. Magasak, 80, illetve 100 centisek, az alsó hüvelyeket 13-15 centire hordják a talajtól. Megdőlésre nem hajlamosak, betegségekkel szemben jó ellenálló képességgel rendelkeznek. Nagyjából 135-140 nap alatt válnak betakaríthatóvá, víztartalmukat gyorsan leadják, ezért jellemzően nem igényelnek desszikkálást vagy szárítást. Termésük a tavalyi száraz nyár ellenére üzemi szinten is 3,5-4 tonna volt. Fehérjetartalmuk 33%, olajtartalmuk 21% körül akalkult. A Wallace az előbbieknél kisebb, mintegy 75 centi magasságot ér el, de alsó hüvelyeit ez is magasan, 14 centire a talajtól hordja. Érésideje megegyezik az előbbiekével. Termőképessége üzemi szinten 3-3,5 tonna/ha között alakul.

Közismert fajtának számít a szegedi Gabonakutató által forgalmazott Pannónia Kincse. Nagyot termő, megdőlésre nem hajlamos fajta. Intenzív körülmények között 5 tonnás termésre képes, évjáratstabilitása kiváló, öntözés nélkül is számítani lehet rá. Fehérje- és olajtartalma is magas. A Gabonakutató kínálatában olyan alacsony tripszininhibítor-tartalmú, korai fajták is szerepelnek, amelyek előkezelés nélkül, korlátozás mellett, közvetlenül etethetők (Aires, Bahia). A szegedi fajták a szárazabb, extenzívebb körülmények átlagon felüli tolerálásával emelkednek ki a mezőnyből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?