Ezt mutatja az új index: tombol Magyarországon az aszály

MTI
Naponta frissülő aszályindex mutatja ezután, mekkora a szárazság. A legfrissebb térkép szerint Magyarország kétharmadán közepesnél súlyosabb szárazság tombol.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Napi léptékű aszályindexet (NLA) dolgoztak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai. A mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét - olvasható az mta.hu oldalon.

Az aszályindex kiszámításához figyelembe veszik a meteorológiai adatokat, valamint a talaj és az adott növénytípus tulajdonságait (fejlettség, levélfelület). A számításhoz szükséges egyéb paraméterek az időjárás függvényében alakulnak. A szakemberek folyamatosan meghatározzák az adott rácsponthoz tartozó aktuális talajnedvesség-értékeket négy különböző talajszint mélységében, és kiszámítják a talaj napi potenciális párolgását.

A talajmodell által adott értékek mellett az eljárás még az adott napra vonatkozó csapadékmennyiséget és a legmagasabb nappali hőmérsékletet is figyelembe veszi. A számítás során eredményül kapott NLA skála öt fokozatból áll, amelynek jelentései a következők: nincs aszály (0),  nincs aszály (1),  enyhe aszály (2), közepes aszály (3), jelentős (nagy) aszály (4) és súlyos aszály (5).

A naponta frissülő aszályindexet az Országos Meteorológiai Szolgálat számítja ki. A szakemberek rácshálózattal fedték le az ország területét, és minden egyes rácspontra vonatkozóan kalkulálják ki a szárazság mértékét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?