2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Növénytermesztés

Fagyveszély! – Kritikus időszakba értek a gyümölcsösök

Egyelőre nem bántotta a szokatlan hideg a gyümölcsösöket, de ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, és a gazdáknak szükségük lehet a védekezésre. Az előrejelzések szerint a hűvös, csapadékos időjárás még néhány napig eltarthat, ráadásul az északi szél viharossá fokozódik.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az elmúlt napokban sehol nem alakult ki komolyabb fagypont alatti hőmérséklet, ezért a még virágzó vagy már terméskötődés után lévő gyümölcsállományokban ilyen jellegű káresemények egyelőre nem jelentkeztek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Nincs azonnali fagykárveszély, ám ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, a gazdáknak tehát fel kell készülniük a védekezésre – hívta fel a figyelmet Apostol János, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója.

Apostol János szerint este könnyen prognosztizálható, hogy hajnalban lesz-e fagy vagy sem: ehhez elegendő megfigyelni a levegő páratartalmát. Amennyiben a harmatpont nulla fok alá esik, fagyveszély várható, de ha fölötte áll, nem kell fagytól tartani. A legveszélyesebb az, ha kiderül az ég, és fúj a fagyos szél, mert a szállított fagy ellen gyakorlatilag már képtelenség védekezni.

A gyümölcsfáknak akár jól is jöhet a nedvesség

A meteorológiai előrejelzések szerint a hűvös, csapadékos időjárás még a héten biztosan eltart, ráadásul az északi szél viharossá fokozódik. Az esetlegesen bekövetkezett károk felmérése az időjárás normalizálódása utáni napokban válik lehetségessé – jelezte a NAK.

Apostol János úgy véli, a hosszú aszály után a gyümölcsfáknak még jól is jöhet a nedvesség. Amíg a víz és hó együtt van jelen a fákon, addig a szokatlan időjárás nem okozhat károkat. Nagyobb baj akkor keletkezhet, ha kitisztul az ég, megáll a szél, és a levegő hőmérséklete nulla fok alá csökken.

A fagy ellen füstöléssel vagy a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal védekezhetnek a kerttulajdonosok, ezzel ugyanis meleg légpárnát képezhetnek a fák körül. A melegítő gyertyákat még akkor kell meggyújtani, amikor pozitív a hőmérséklet, tehát plusz fél, vagy plusz egy fok van. Egészen addig kell használni őket, amíg a fagyveszély fennáll.

A héten még hideg időre számíthatunk (MTI Fotó: Komka Péter)

A másik védekezési technika a fagyvédelmi öntözés, amely során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra, és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról. Ha túl hosszú ideig kell használni a mikroszórófejeket, túl sok jég képződhet, amelytől az ágak letörhetnek, de ez még mindig a kisebbik kár, hiszen meg tudtuk védeni a termést – mondta Apostol János.

A lehűlés következtében a növények fejlődése lelassul, ezt a lemaradást azonban képesek hamar behozni, miután az idő jobbra fordul. A még virágzó állományokban nagy szükség lenne a házi méhek és egyéb megporzó rovarok munkájára, azonban a jelenlegi kedvezőtlen körülmények között nem képesek elvégezni feladataikat.

A jelenlegi szélsőséges időjárás az év ezen szakában kissé szokatlan, látványos jelenségek keretében érkezett meg, az ország számos pontján havas eső hullott vagy havazott. A jelenségek hátterében egy sarkköri eredetű ciklon áll, amely révén hűvös és csapadékban bővelkedő légtömegek érkeztek hazánk fölé.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu