Felemás éve volt idén a dinnyetermesztőknek

agrarszektor.hu
A hazai dinnyetermesztők számára az idei szezon nem volt ideális. Az Európa-szerte tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt csökkent a kereslet a dinnye iránt, beszűkültek az exportpiacok, emiatt csökkentek a felvásárlási árak. Magyarországon a 240 ezer tonnás becsült termésmennyiség helyett 200 ezer tonna dinnyét takarítottak be az idei szezonban. A mennyiség így átlagosnak mondható, a minőség viszont a júniusi esők miatt picit gyengült a szezon eleji várakozásokhoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megközelítőleg 15 500 hektár volt idén a dinnye termésterülete Magyarországon, amely közel 6%-kal nagyobb, mint 2015-ben - mondta el Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum által július közepén indított dinnye promóciós program záró sajtótájékoztatóján.

Termesztéstechnológiai szempontból örvendetes, hogy folyamatosan nő az oltott dinnye aránya, az idei szezonban már meghaladta a 40%-ot. Augusztus közepére a termés 70%- a betakarításra került: a Jászságban és Békésben befejeződött, míg Szabolcsban még jelentősebb mennyiségű dinnye van kint a földeken - tette hozzá az államtitkár.

 

A kedvezőtlen időjárás miatt végül a 240 ezer tonnás becsült termésmennyiség helyett 200 ezer tonna dinnyét takarítottak be az idei szezonban. A mennyiség így átlagosnak mondható, a minőség viszont a júniusi esők miatt picit gyengült a szezon eleji várakozásokhoz képest.

Az árak meglehetősen alacsony szinteken stabilizálódtak: a szezon első felében a termelői árak nettó 50 ft/kg körül mozogtak, majd a hűvösebb időjárás miatti keresletcsökkenés és túlkínálat miatt 17-20 ft/kg környékére zuhantak le, miközben a termelési önköltség 18 ft/kg környékén mozog. A fogyasztói árak a szezon elejét leszámítva 80-100 Ft/kg körül alakultak, ami 10-15 forinttal alacsonyabb a tavalyi áraknál. Az exportárak 10-15%-kal voltak alacsonyabbak a 2015-ös szezon áraihoz képest.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum 2016. július 19-én indított magyar dinnye promóciós programot hat kereskedelmi áruházlánc - az ALDI, az Auchan, a CBA, a Lidl, a METRO és a SPAR - közreműködésével. A kampány célja az volt, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyére, és megismertesse a vásárlókkal az új fajtatípusokat és termékeket.

A promóciós program a szervezők beszámolója alapján minden eddiginél sikeresebb volt: az egy hónapos kampány során a hat áruházlánc 46 üzletében, összesen 124 alkalommal, valamint három belföldi rendezvényen (EFOTT, Tisza-tavi Vágta, Csabai Nyár) zajlott kóstoltatás. Ezek mellett két balatoni Erzsébet-táborban - Fonyódligeten és Zánkán - hat alkalommal jutottak hozzá hátrányos helyzetű gyermekek a gyümölcsökhöz. A promóciós programmal közvetlenül mintegy 70 ezer fogyasztót sikerült elérni, akik összességében több mint 9 tonna hazai sárga- és görögdinnyét kóstoltak meg.

Az áruházláncok tapasztalatai szerint a tavalyi évhez viszonyítva nőtt a hazai, főként a különleges dinnye iránti kereslet, egyre több vásárló kereste például a magszegény, fekete héjú dinnyét. A promóciós program lezárultával nem ér véget az idei dinnyeszezon, szeptember közepéig még vásárolható jó minőségű, hazai dinnye a piacokon és az üzletekben. A dinnye promóciós programot követően a tervek szerint szeptember közepétől kampány indul a hazai alma népszerűsítésére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?