Folytatódik a szokatlanul meleg tél

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét átlagosnál pár fokkal enyhébb, száraz időjárása után az előttünk álló héten is folytatódik az enyhe idő. Bár a kimondottan tavaszias hét kezdet után kissé visszaesik majd a hőmérséklet, de még így is az ilyenkor megszokott felett alakul, és komoly fagyra továbbra sem kell számítani. Nyugat felől több időjárási front is érinti a héten térségünket, ezért meglehetősen változékony, gyakran szeles időre lesz majd kilátás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mögöttünk álló héten az ország nagy részén egyáltalán nem hullott csapadék, de ahol esett, ott is csak csapadéknyom és 2 milliméter közötti összeg. A január az ország nagy részén az átlagosnál szárazabban alakult, csak a déli határszélen és a Kisalföldön hullott több csapadék az ilyenkor megszokottnál. A talajok azonban ezzel együtt is jó vízellátottságúak, a felszín egy kissé száradni, szikkadni tudott a héten, de a mélyebb rétegekben bőven van nedvesség. Foltokban még előfordulnak belvizes területek is, de ezek kiterjedése csökkent a héten.

Összefüggő hótakaró csak a hegyvidéki területeken maradt, a síkvidéken legfeljebb hófoltok vannak, de a hét közepére várhatóan ezek is elolvadnak.

A talaj hőmérséklete 5 centiméteres mélységben 1-3 fok között, 50 centiméteren pedig 4 fok körül van az országban - írja a met.hu.

A hét első felében várhatóan több lesz a napsütés, és száraz időjárásra számíthatunk. Szerdán még mindenhol kisüt majd a nap hosszabb-rövidebb időszakokra, csütörtökön azonban nyugat felől egy frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, így borult lesz az ég, és országszerte elered majd az eső, estétől havas eső, később pedig havazás is várható. Keleten csak péntek délelőtt szűnik meg a csapadék, és addig összességében 5-15 milliméter közötti összeg várható országosan. Pénteken nyugat felől csökken a felhőzet, majd a hétvégén egy újabb frontrendszer okoz ismét erősen felhős, rövidebb napos időszakokkal tarkított, változékony időjárást. Szombaton a jelenlegi számítások szerint kevesebb, vasárnap azonban több csapadék várható, előbb hó, majd a hét utolsó napján jellemzően havas eső, eső formájában.

Gyakran lesz szeles az idő a héten, a hét elején egy gyors mozgású hidegfrontnak köszönhetően többfelé erős, helyenként viharos széllökések is várhatók. A hét többi napján is főként az élénk szél lesz a jellemző többfelé az országban.

A hőmérséklet egész héten az átlagos értékek fölött alakul. A hét első felében a kora délutáni órákban sokfelé melegszik 10 fok fölé a levegő, de a hét második felében is 3 és 8 fok közötti értékek várhatók országszerte. A hajnali lehűlés az éppen átvonuló frontoktól függően már változatosabb képet mutat. Szerdán többfelé hűl majd fagypont alá a hőmérséklet reggel, északon és északkeleten akár mínusz 5 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Hasonló fagyok szombat hajnalban már többfelé várhatók, míg a héten a többi éjszaka csak 0 fok körüli lesz. Az 5 centiméteres mélységben mért talajhőmérséklet további emelkedése várható. Péntekre 3 és 6 fok közötti értékek lesznek a jellemzők, majd a hétvégén kissé hűlni fog a talaj, nagyobb területre kiterjedő fagy azonban ekkor sem várható, még ebben a mélységben sem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03