Hétfőn terítékre kerül a KAP reform

agrarszektor.hu
Brüsszelben találkoznak február 25-én az Európai Unió tagállamainak miniszterei a következő költségvetési ciklusban bevezetni kívánt Közös Agrárpolitika (KAP) részleteinek tisztázására a 2014-2020 közti időszakra érvényes büdzsével kapcsolatos döntés fényében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Két héttel ezelőtti találkozójukon az államfők már megegyeztek az előző, 2007-2013 közti periódus ráfordításainál 13 százalékkal alacsonyabb keretről, mely 3 százalékkal több az Európai Bizottság által javasolt mértéknél. Ennek várhatóan a vidékfejlesztési programok érzik majd leginkább a hatását, hiszen ugyanezen megállapodás keretében arról is döntés született, hogy a tagállamok saját hatáskörükben az erre a célra szánt keret negyedét a közvetlen támogatások hatáskörébe utalhatják át.

A szinte már biztosra vehető "zöldítés" már most sokat finomodott eredeti állapotához képest, ennek talán legfontosabb hozadéka, hogy immár a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek arról, mi számítson bele abba a hét százaléknyi ökológiai célterületbe, melynek meglététől a földalapú támogatások mintegy 30 százaléka függ majd, továbbá nem lehet azt a termőföld rovására kialakítani. A hétfői tanácskozás még csak egy lépés a végleges KAP kialakításáról szóló megegyezés felé, arra azonban már számítani lehet, hogy az egyes tagállamok által képviselt pozíciók, vélemények, érdekek határozottabban körvonalazódnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?