Hibázni nem lehet - Rögtön büntet a gyümölcsfa!

agrarszektor.hu
Jó almatermés várható idén, pedig fagy, csapadékhiány, légköri aszály és napégés is sújtotta már az ültetvényeket. A káros hatásokat azonban átgondolt védekezéssel csökkenteni lehetett. A gondos gazda arra is odafigyel, hogy jól ellássa makro-, mezo- és mikroelemekkel (káliummal, kalciummal, vassal, cinkkel, bórral) a növényeit, hiszen ezek hiányában rögtön apró, nem tetszetős küllemű terméssel "büntetnek" a fák. A nyár elején már a tárolási betegségek megelőzésére is érdemes odafigyelni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaság gépesítése, modern és hatékony eszközökkel felszerelése a szakképzett munkaerő hiányával még fontosabbá vált - emelte ki megnyitójában Pintér István, az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója az Agrokerti Party rendezvényen ahol idén a gyümölcsültetvények tápanyag-utánpótlása, a növényápolás és a növényvédelem gépesítése állt a középpontban. A korszerű növényvédő szerek, termésfokozó anyagok pedig ma már nemcsak a magas termésmennyiségről gondoskodnak, de a megfelelő minőséget is biztosítják az élelmiszerek számára.

Jó almatermésre számít idén Deme János, a Malagrow Kft. szaktanácsadója. Voltak ugyan kemény fagyok, ám ezek hatását átgondolt védekezéssel csökkenteni lehetett. Gondot jelenthet viszont a kalciumhiány, a nem megfelelő gyümölcsszíneződés, valamint az extrém UV-periódusok okozta napégés.

 

A szolnoki cég háromféle termékcsoportot javasol a felsorolt problémák orvoslására, a minőség javítására. Kalciumhiányra egy nitrogénmentes szert, amely megőrzi a gyümölcshús szilárdságát. A színeződés javítására egy természetes éréssegítő terméket, ez ráadásul a cukortartalmat is növeli az almában. A napégés megelőzésére pedig egy könnyen oldható szert , amely homogén fedőréteget képez a termésen, és a segítségével akár 4-5 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet mérhető a gyümölcs felszínén. Eső után az ezzel való kezelést azonban érdemes megismételni.

Az alma nyári növényvédelmi technológiáját ismertette Tóth Erzsébet, a Bayer Hungária Kft. szaktanácsadója. Előadásában egy új hatóanyag állt a középpontban, amely nemcsak a gombabetegségek ellen használható, de javítja a termés eltarthatóságát is, valamint zöldítő hatással rendelkezik. Folyamatos használatával (piros bimbós állapottól érésig) a lisztharmattal sújtott almafa akár már 10 nap után ismét egészséges, zöld leveleket hoz.

Tóth Erzsébet szerint már jóval a betakarítás előtt aktívvá válnak a tárolási betegségek kórokozói, de ez a hatóanyag az utóbbiak ellen is védi az almaültetvényeket. Az almamoly június végén Bács-Kiskun megyében már megkezdte a tojásrakást, vagyis a védekezést is meg kell ellene kezdeni legkésőbb a nyár közepén. Az optimáilis védekezést a levélre kijuttatható, tojásölő hatású szer jelentheti.

Fagy, csapadékhiány, légköri aszály és napégés egyaránt sújtotta idén az almaültetvényeket, vagyis a gyümölcsfáknak egyre szélesebb körű kihívásokkal kell megbirkózniuk - mondta előadásában Czikó Dénes, a Biolchim Hungary Kft. szaktanácsadója.

Szerinte a bór az a mikroelem, amely sohasem hiányozhat a növényből. Erőteljesebb virágzást eredményez, valamint ez felel a szövetek rugalmasságáért is, illetve növeli a cukortartalmat és az eltarthatóságot.

 

A káliumtartalmú lombtrágyák elősegítik a színeződést és a bogyóbeérlelést, a talajkondicionáló anyagok pedig javítja a talajszerkezetet, serkenti a gyökérképződést és növeli a stressztűrést. Napégés és hőstressz ellen szintén bórtartalmú szert javasolnak (cinkkel és mangánnal dúsítva). A bevonat rovareltérítő hatású is.

Almában használható lombtrágya technológiát ismertetett előadásában Tánczos László, a Jeli 2000 Kft. ügyvezetője. Az ő szerük növényi eredetű káliumot tartalmaz, így a fa gyorsabban képes felvenni, és jobban is hasznosul benne. A kálium emellett segíti a vas felvételét is, márpedig a vashiány - különösen nedves, hűvös időben - könnyen klorózishoz, a levelek sárgulásához vezethet, ezért érdemes megelőzni. A cink a gyökérnövekedést fokozza, hiányával tehát csökken a gyökéraktivitás, és ezáltal a tápanyagfelvétel is elégtelenné válik. A bór a rügydifferenciálódást, a virágszervek képződését segíti elő, míg a magnézium a fotoszintézis központi eleme, így ha nem jut belőle elég a növénynek, akkor apró terméssel "bünteti" a gazdát. A kalcium hiánya almában stipikesedést (héjbarnulást, tároláskori keserűfoltosságot) okozhat, ezért érdemes ezt is rendszeresen pótolni.

A biotechnológiai kutatással foglalkozó, gödöllői Fertechnik Kft. folyékony, illetve granulált állapotú talajjavító szereket mutatott be a rendezvényen. Ezekben olyan huminsavak találhatók, amelyek a biomassza bomlása során keletkeznek, vagyis természetes eredetűek, és segítséget nyújtanak a növénynek a tápanyag felszívódásában - ismertette a készítményeket Vladár Róbert szaktanácsadó. A talajra kijuttatható (tehát nem a növényre szórt) szerek a biogazdálkodásban is alkalmazhatók. Az előadásokat követően az Agroker bemutatta azokat az egyhektáros kísérleti táblákat is, ahol a bemutatkozó partnerek technológiáinak gyakorlati eredményeit szemrevételezhették a megjelentek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58