Hivatalosan is itt lehet a vízhiányos időszak

agrarszektor.hu
Kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a vízhiányos időszak megállapítását 2017. június 1-től visszavonásig. Ha bevezetik a vízhiányos időszakot, nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak 2017. június 1-től visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél - derül ki a kamara közleményéből. Amennyiben kihirdetik a vízhiányos időszakot, úgy a szóban forgó időtartamra a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

A vízkészletjárulék (VKJ) fizetési mentesség az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználatok esetében 2006. január 1. óta van érvényben, 2014 óta pedig a központi költségvetés finanszírozza a mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat. Az Európai Bizottság azonban kimondta, hogy a tagállamoknak meg kell felelni az úgynevezett Víz Keretirányelv előírásainak, amely többek közt előírja, hogy a vízszolgáltatásoknál figyelembe kell venniük a költség-visszatérülés elvét, és díjat kell megállapítani a különböző használók felé. Ennek értelmében kormányhatározat született arról, hogy a vízkészletjárulék fizetése alóli kivételt meg kell szüntetni és a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat 2016. július 1-től be kell vezetni.

A Belügyminisztérium és a NAK között létrejött együttműködési megállapodás értelmében a köztestület több ízben egyeztetett a vízkészletjárulék fizetéséről, valamint a vízszolgáltatási fizetési kötelezettségről. Az egyeztetések nyomán a vízkészletjárulék fizetési határidejét kitolták július 1-ről október 1-re, így az öntözésnél gyakorlatilag még egy díjmentes évet nyertek a gazdálkodók. Díjmentes vízkontingens határokat is megállapítottak a következők szerint: az öntözésnél 50 000 m3/évet, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 000 m3/évet meg nem haladó vízhasználatnál továbbra sem kell vízkészletjárulékot fizetni, amely kontingensek további emelésének lehetőségét már vizsgálják. Ezeken túl a vízkészletjárulék alóli fizetési kötelezettség mentesség továbbra is fennmaradhatott a többletvizek visszatartásából és tározásából származó vízkészletek után, valamint tartósan vízhiányos időszakban - áll a közleményben.

Az elmúlt hetek, illetve hónapok csapadékhiánya miatt már most 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermés prognosztizálható idénre. Ezen felül a tavaszi és a nyár eleji száraz időszakok a szabadtéri tüzek számát is növelték. A meteorológiai előrejelzések alapján hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszak várható, amely tovább fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzeseteket kockázatát. A napokig tartó hőség pedig megnöveli a károkozó erős szelek, jégesők kockázatát, amelyek a közlemény szerint újabb veszteségeket okoznak a gazdálkodók számára

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03