Hogy védekezzünk a növényeket érő napi környezeti stressz ellen?

agrarszektor.hu
A növényi színanyagok, a búzát károsító mikroszkopikus gombák és a gabonafehérjék változatos világa is téma lesz pénteken, a Kutatók éjszakáján az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjában, ahol összesen tíz különböző program közül választhatnak a természettudományok iránt érdeklődők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kutatóközpont alkalmazott genomikai osztálya A gabonafehérjék változatos világa címmel bemutatja a laborjában alkalmazott főbb vizsgálati módszereit és az ehhez kapcsolódó műszereket, amelyeket különböző gabonafélék örökítőanyagának és az általuk kódolt fehérjéknek a tanulmányozására, azonosítására használnak. A látogatók megismerkedhetnek a gabonakutatásban alkalmazott fehérjeizolálási és -elválasztási technikákkal és ezek jelentőségével. A résztvevők betekintést kapnak az így nyert adatok felhasználási lehetőségeibe, növénynemesítési, valamint humán egészségügyi célokra (allergiakutatás) való alkalmazásukba.

Az érdeklődőknek bemutatják Közép-Európa legnagyobb, 50 kamrából álló növénynevelő klímakamrarendszerét és az ott folyó kutatási kísérleteket. A klímaberendezésekben a Föld bármely részének időjárási körülményei előállíthatók mínusz 25 foktól plusz 45 fokig.

A Kutatók éjszakáján a martonvásári rezisztencianemesítők várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnének betekintést nyerni a búzát károsító mikroszkopikus gombák világába, és megismerkednének azokkal a vizsgálati módszerekkel, amelyek segítségével többet megtudhatnak arról, hogyan képesek kezelni a növények az őket érő mindennapi környezeti stresszeket.

A növényélettani osztály szakembereinek bemutatója segítségével bárki megismerkedhet a szivárvány minden színárnyalatát magában foglaló növényi színanyagok jelentősebb képviselőivel. Megnézhetik azt is, hogyan hat a környezet a növények "színvilágára", megtapasztalhatják mi a fluoreszcencia és mire használható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03