Hogy van ez? - Sokkal kevesebb az árpa, mégis padlón az árak

agrarszektor.hu
Nyomott indulóárak alakultak ki az őszi árpánál a betakarítás idejére, de a szezon tavaly is hasonlóan kezdődött. Kisebb termésmennyiség, viszont jó minőség várható idén ebből a kalászos gabonából, ám a nyomott árak korántsem jelentik azt, hogy csökkenő takarmányárakra kellene számítani. Évről évre kevesebb ipari keveréktakarmányt állítunk ugyanis elő, a szektor gabonaigénye így jelentősen megcsappant.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyinál csaknem 20 százalékkal kevesebb, összesen 1,1 millió tonnás országos termés várható őszi árpából. A felvásárlási árak mégis rendkívül nyomottak, jelenleg 33-35 ezer forintot fizetnek a kalászos gabona tonnájáért. Az árpa kétharmada már a magtárakba került - közölte Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az agrárszektor.hu-val.

Őszi árpából évente pár százezer tonnát használ fel a takarmányipar, bár ennek gabonaigénye jelentősen visszaesett. Ma már kevesebb, mint 3,5 millió tonna ipari keveréktakarmányt állítunk elő.

A nyomott árpaárak viszont egyáltalán nem jelentik azt, hogy a takarmányárak csökkenni fognak.

Már csak azért sem, mert a tavalyi és idei év árai közt nincs nagy különbség, legfeljebb pár százalék csökkenés a szezon elején, de ilyenkor ez egyik napról a másikra változik. Talán csak a malmi búza induló ára magasabb kissé, mint egy éve.

A keveréktakarmányokban az őszi árpa fontos alapanyag, de mellette használunk búzát, kukoricát is, és az arányaik nem kőbe vésettek. A baromfitakarmányokba mindig kell búza, a sertéstápokba pedig kukorica, ám ezek jól helyettesíthetők egymással. Mindig az ár határozza meg, hogy éppen melyik felé tolódik el a hangsúly: afelé, amelyik abban az évben éppen olcsóbb a megszokott árszintjéhez viszonyítva. Persze az ár mellett a beltartalmat is figyelembe véve törekszenek egyensúlyba hozni a receptúrát.

 

Pillanatnyilag nem lehet tudni, mi lesz a kukoricával, egy nagy szárazság és az abból fakadó rossz termés megmozgathatja a takarmánypiacot. Remélhetőleg ez nem következik be, így hektikus ármozgás nem várható, semmi sem indokolja a takarmányok árcsökkenését, de ugyanakkor a növekedésüket sem - mondta Pótsa Zsófia.

Az árpa alacsony felvásárlási árának oka az, hogy Magyarország ebben is a világpiachoz igazodik. Nem sokat számít tehát, hogy kevesebb lesz az idei termés, a minőség viszont legalább ugyanolyan jó, mint tavaly.

Őszi árpából sokat exportálunk, az elmúlt szezonban 700 ezer tonna jutott kivitelre, vagyis több mint fele a megtermelt 1,3 millió tonnás mennyiségnek. Ehhez versenyképes árra van szükség, amit a Fekete-tenger térségében lévő árakhoz kell viszonyítanunk. Az ukrán, orosz, bolgár és román árukkal versenyzünk, az egyik legfontosabb célállomásunk pedig Olaszország.

A mostani, 33-35 ezer forintos árak természetesen még szezon elejiek, ebben az időszakban nem biztos, hogy azonnal találkozik az eladó és a vevő szándéka. Így egyelőre az sem látszik, milyen szinten állapodik majd meg az ár. Hozamtól, ráfordítástól függ, kinek mennyiért éri meg eladni, ez lényegében termelőnként eltérő - véli a főtitkár.

Elsősorban a kedvezőtlenebb időjárás miatt csökkent 200 ezer tonnával idén az árpa mennyisége, hiszen a termőterület nagyjából a tavalyihoz hasonlóan alakult. De szinte mindenből alacsonyabb átlagokkal számolnak idén, az árpa mellett például búzából és repcéből is. A csapadékhiány hatása mutatkozik meg a gyengébb termésben, hiszen kimagasló káresemény nem volt a szántóföldi növényeknél, még a fagy is csak kisebb mértékben pusztított. Az árpa hektolitersúlyában, minőségében is megfelelő, ezen tehát nem múlik semmi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?