Így irtja ki a mezei pocok az erdőket is

agrarszektor.hu
Több tízmillió forintra becsülhető kárt okozott a tavaly országszerte elszaporodott mezei pocok a Gyulaji Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. gyulaji erdészetében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Göbölös Péter, a tamási székhelyű cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: elsősorban a fiatal erdősítésekben, mintegy kétszáz hektárnyi cser és kocsánytalan tölgyesben tett kárt a rágcsáló, amely egy-két éves, sőt hét-nyolc éves állományok gyökerét rágta el.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben károsodott az érintett terület, nem zárható ki, hogy teljesen elpusztulnak a fiatal fák, a kár mértéke legkorábban a lombosodás idején, májusban derül ki - tette hozzá.

A zrt. dolgozói száz négyzetméterenként 8-10 mezeipocok-járatot számoltak össze. A rágcsáló elterjedésének kedvez az enyhe tél, gradáció, azaz az átlagost jelentősen meghaladó létszámú populáció alakult ki. A gradáció - táplálékhiány és betegségek miatt - egy idő után magától összeomlik, addig azonban jelentős kárt okozhat az erdőkben. A Gyulaj Zrt. megkezdte a védekezést - jegyezte meg.

A rágcsálók kártétele évekre visszaveti a fiatal erdők fejlődését - mondta a cégvezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?