Így tombol a víz a földeken - Újabb esőzések jönnek

agrarszektor.hu
Már több mint 78 ezer hektárnyi földterület van víz alatt. Ebből 40 ezer hektár vetés és szántó. A belvízveszélyt a következő napok csapadékos időjárása tovább növelheti.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása miatt 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Ebből 21 szakaszon első-, 31 szakaszon másod- és 1 helyen a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

Összesen 78 ezer hektárt borít belvíz, a szántóföldek és a vetések 40 ezer hektárt tesznek ki. A legnagyobb elöntött területet (több mint 21 ezer hektárt) a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban is országszerte jelentős mennyiségű csapadék várható. Az elkövetkező hat napban az ország déli részén 31-39 milliméter közötti, az északi és középső területeken 18-26 milliméter közötti csapadékra lehet számítani. A talajok telítettek, ezért a belvízi elöntés mértékének növekedésére kell.

MTI-fotó: Varga György

Árvízvédelmi készültséget most több mint 1100 kilométeren tartanak a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön. Nagyrészt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kevesebb mint 130 kilométeren másodfokú készültség mellett védekeznek.

A hatnapos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 7-26, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 14-28, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 14-29, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 17-28 milliméter körüli csapadékra lehet számítani. A vízügyi szervezetek az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat felállították - fejtette ki az OVF.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03